Feladat: 762. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Danassy Károly 
Füzet: 1956/december, 147 - 148. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenes körkúpok, Mértani helyek, Terület, felszín, Térelemek és részeik, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1956/május: 762. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük az adott gömb középpontját O-val. Tekintsünk egy megfelelő P pontot, és azon átmenő három, egymásra páronként merőleges érintő síkot. Ezen érintő síkok mindegyikével párhuzamos érintő síkot fektetve a gömbhöz, egy, a gömb köré írt, 2r élhosszúságú kockához jutunk. E kocka minden csúcspontja megfelel a feladat követelményeinek. E csúcspontok, és így a feltételt kielégítő összes pontok, rajta vannak azon az adott gömbbel koncentrikus G gömbfelületen, amelynek sugara OP, a kocka testátlójának fele, vagyis OP=r3. Egy ilyen kockát O körül forgatva a G gömbfelület bármely pontjába elforgatható a kocka egyik csúcspontja (s közben a többi csúcs is a G felületén mozog), vagyis G minden pontja megfelelő pont. Tehát a P pontok keresett mértani helye a G gömbfelület.
a) Az adott r sugarú gömbön levő érintési pontok szabályos háromszöget alkotnak, melynek oldala két szomszédos kockalap középpontjának egymástól való távolsága: r2. Mivel egy a oldalú szabályos háromszög köré írt kör sugara 23a23=a33, azért a k kör sugara

ϱ=13r23=r63.

A gömbsüveg felszíne
F1=2rπm=2rπ(r-r2-ϱ2)=2(3-3)3r2π.

b) A kúp alkotójának hossza az érintési pontok távolsága a P-től, ami nem egyéb, mint a kockalap átlójának a fele: r2. (A három érintési pont és a P pont tehát egy szabályos tetraédernek 4 csúcsa.)
A kúppalást felszíne
F2=ϱπr2=r63r2π=233r2π.

A két felszín aránya
F1F2=3-33=3-1.

Danassy Károly (Mosonmagyaróvár, Kossuth L. g. II. o. t.)