Feladat: 760. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bartha Gyöngyi ,  Schipp Ferenc 
Füzet: 1956/december, 144 - 146. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Merőleges affinitás, Síkgeometriai szerkesztések, Ellipszis, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1956/május: 760. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Jelöljük az ellipszis fókuszait F1, F2-vel, nagytengelyének hosszát 2a-val. A keresett metszéspontok ‐ mint ismeretes ‐ az e egyenesen fekvő olyan körök középpontjai, amely körök érintik az F1 középpontú 2a sugarú, ún. iránykört, és átmennek az F2 fókuszon. Tehát mindenekelőtt megszerkesztjük a fókuszokat.
Képzeljük el a F1PF2, köré írt K középpontú kört (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

A P-ben t-re húzott merőleges felezi a PF1 és PF2 vezérsugarak alkotta szöget, tehát felezi a F1F2^ körívet is egy H pontban. Az F1F2 szakasz felezőpontjában, O-ban x-re húzott merőlegesen lesz rajta a H pont is, a K pont is.
Tehát a P-ben t-re, O-ban x-re húzott merőlegesek metszéspontja szolgáltatja a H pontot. A PH szakaszt merőlegesen felező egyenes metszi ki OH-ból az F2PF2 köré írt kör K középpontját. A K pont körül KP=KH sugárral rajzolt kör metszéspontjai x-szel lesznek az F1 és F2 fókuszok. Ha a H pont a P-től x által el van választva, akkor van megoldás az ellipszisre nézve. Ha H0, akkor az ellipszis körré fajul, ha H az x-nek ugyanarra az oldalára esik, mint P, akkor már az ellipszisre sincs megoldás. F1-et az F2P egyenes P-n túli meghosszabbítására forgatva, megkaptuk az F1P+PF2=F1*P+PF2=2a távolságot is.
Rajzoljuk meg F1 körül a 2a sugarú k kört. Képzeljük el M1, ill. M2 metszéspontok körül rajzolt F2-n átmenő és a k kört E1, ill. E2-ben érintő k1 és k2 köröket. A k1 és k2 körök átmennek az F2-nek az e-re vonatkozó F'2 tükörképén is. Az E1 és E2 pontokban a közös érintők metszéspontja W a k, k1 és k2 körök közös hatványpontja. Tehát, ha W-t meg tudjuk szerkeszteni, akkor megkapjuk az E1 és E2 pontokat is.
A W egyrészt rajta van a k1 és k2 körök F2F'2 hatványvonalán. Másrészt az F2 és F'2 pontokon át tetszőleges olyan kört rajzolva, mely k-t metszi, az U és V metszéspontok összekötése metszi ki az F2F'2 hatványvonalból a W pontot. W-ből a k-hoz húzott érintők érintési pontjai E1 és E2. F1E1 és F1E2 egyenesek metszik ki az adott e-ből a keresett M1, illetőleg M2 metszéspontokat.
Két különböző metszéspontot kapunk, ha F'2 a k körön belül van, a két metszéspont egybeesik, ha F'2 rajta van a k-n. (Ez esetben e érinti az ellipszist), és nincs megoldás, ha F'2 a k körön kívül van, mert ez esetben az UV húr végpontjai az F2F'2 egyenes által szét vannak választva, és így a W pont a k kör belsejébe kerül.
 

Schipp Ferenc (Mohács, Kisfaludy g. III. o. t.)
 

II. megoldás: Egyszerűbb a szerkesztés, ha felhasználjuk az ellipszis és főköre közti orthogonális affinitást, amelynek tengelye az x egyenes. (Orthogonálisnak mondunk egy affinitást, ha iránya merőleges a tengelyre.)
 
 
2. ábra
 

Először is megszerkesztjük az ellipszis affin megfelelőjét, a k' főkört. Ehhez elég a P érintési pont megfelelőjét, a P'-t megszerkeszteni a k' körön. A P'-ben érintő t' körérintő ugyanabban Q pontban metszi az x tengelyt (2. ábra), mint az adott t ellipszis-érintő, és így t'OP'-re, vagyis a P' rajta van az OQ szakasz fölé, mint átmérő fölé rajzolt Thales-körön. Másrészt P' rajta van a P-n átmenő, x-re merőleges affin sugáron. Ezen merőleges metszi ki a Thales körből a P' pontot. A O középpontú, OP' sugarú kör a főkör, feltéve, hogy P e körön belül van. Ha P e körön kívül van, akkor már az ellipszisre nézve sincs megoldás. Ha PP', akkor az ellipszis körré fajul.
A szerkesztés második része: megszerkesztjük az adott e egyenesnek affin megfelelőjét, e'-t a kör-rendszerben. Az e és x metszéspontja R önmagának felel meg (R'=R), e és t metszéspontját S-sel jelölve, S' rajta van a t'-n, és S affin sugarán. S'R=e'. e' metszéspontjai k'-vel legyenek M' és N', ezeknek affin megfelelői az e egyenesen: M és N a keresett metszéspontok. Két különböző, két egybeeső, vagy nincs metszéspont aszerint, amint e' két különböző pontban metszi, érinti, vagy nem metszi a főkört.
 

Bartha Gyöngyi (Bp. VIII., Apáczai Csere g. III. o. t.)