Feladat: 755. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bácsy E. ,  Borsi L. ,  Csapody M. ,  Cser A. ,  Cserteg I. ,  Csiszár Imre ,  Gergely E. ,  Horváth G. ,  Huszár M. ,  Illés Cs. ,  Jedlovszky P. ,  Jókuti F. ,  Katz T. ,  Kengyel Vilma ,  Király E. ,  Kozma T. ,  Krem A. ,  Lukács G. ,  Makkai M. ,  Németh J. ,  Parlagh Gy. ,  Ruppenthal P. ,  Soós T. ,  Stahl J. ,  Szabados J. ,  Szeidl B. ,  Tokai J. ,  Vásárhelyi B. ,  Veszely Gy. ,  Zsombok Z. 
Füzet: 1956/november, 108. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kúpok, Térgeometriai bizonyítások, Hiperbola, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1956/április: 755. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a két kúpfelület középpontja M1, és M2, forgástengelyük t1, ill. t2. Rajzunk síkja legyen a [t1t2] sík, amely a két kúpfelületből 2‐2 alkotót metsz ki; ezek (a kúpok egyenlő nyílása és t1t2 miatt) az M1AM2B paralelogammát alkotják (lásd az ábrát).

 

 

E paralelogramma átlóinak metszéspontja legyen O. Könnyű belátni, hogy e két kúpfelület rajzunk síkjára szimmetrikus, és ugyanakkor az O pontra nézve centrálisan szimmetrikus.
Az AB-n átmenő és rajzunk síkjára merőleges S sík, mindkét kúpból egy-egy hiperbolát (k1, ill. k2) metsz ki, amelyeknek ‐ az előbbi szimmetriaviszonyok miatt ‐ O a közös középpontjuk, és AB a közös valós tengelyük.
Az O-ra való tükrözés az M1 kúpot átviszi az M2 kúpba, az S síkot önmagába, a k1 hiperbolát a k2-be. De mivel O a k1-nek középpontja, így az O-ra való centrális tükrözés k1-et önmagába viszi át, azért k1 azonos k2-vel.
Könnyű belátni, hogy az S síkon kívül a két felületnek nem lehet közös pontja a végesben.
Ha az egyik kúpfelület középpontja rajta van a másik kúpfelületen, akkor a fenti paralelogramma egyenessé fajul, a hiperbola-áthatás pedig a kétszeresen számító M1M2 alkotóvá fajul (amely alkotó mentén a két kúpnak közös az érintősíkja).
 

Csiszár Imre (Bp., I., Petőfi g. IV. o. t.)
 

Megjegyzés: Két másodrendű felület áthatása mindig negyedrendű görbe; jelen esetben a végesben fekvő közös hiperbolán kívül, a párhuzamos alkotópárok metszéspontjai alkotnak még egy kúpszeletet a végtelen távoli pontok alkotta síkon.