Feladat: 754. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Detre Mária 
Füzet: 1956/november, 107. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kocka, Hossz, kerület, Térbeli ponthalmazok távolsága, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1956/április: 754. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Két kitérő egyenes távolságán értjük a két egyenes egy-egy pontja által meghatározott távolságok közül a legkisebbet. Minimális ez a távolság, ha mindkét egyenessel derékszöget zár be (mert minden más esetben a távolság rövidíthető azáltal, hogy egy hegyesszög csúcspontját derékszög csúcspontjával helyettesítünk), vagyis, ha rajta van az ún. normál-tranzverzálison: tn-en.
Legyen a két kitérő egyenes a és b. A tn egy egyszerű szerkesztési módja: 1) Az egyik egyenesen, pl. az a-n át fektetünk egy S síkot, amely b-vel párhuzamos. (Ha csak a két kitérő egyenes távolságát akarjuk meghatározni, akkor elég a b egy tetszőleges pontjának meghatározni S-től való távolságát.) ‐ 2) A b egyenesen átmenő S-re merőleges N sík metszi ki a-ból a tn egy P pontját. ‐ 3) A P pontban S-re emelt merőleges egyenes a keresett tn.

 

 

Jelen esetben a betűzést az ábra mutatja. Az a egyenes M pontján átmenő B1C1 egyenes határozza meg a-val az ADC1B1=S síkot, mely párhuzamos b-vel. A b egyenes egy tetszőleges pontjából, pl. B-ből merőlegest bocsátunk S-re: BB0. (Mivel b és S is merőleges az ABFE kockalapra, azért S-nek AB1 metszésvonala e kockalappal derékszöget zár be BB0-val.) A b és BB0 által meghatározott N sík metszi ki S-ből a B0C0 egyenest. Utóbbinak a-val való metszéspontja a tn-nek P pontja. P-n át B0B-vel párhuzamos egyenes metszi b-t Q-ban.
A keresett távolság PQ=B0B.
ABB0B1AE,
mert mindkettő derékszögű, és az A=B, mint merőleges szárú szögek.
Tehát
BB0AB0=AEB1E=2,
és így
a2=x2+(2x)2=5x2,amibőlx=a5,
vagyis
BB0=2x=2a5=255a.

Detre Mária (Esztergom, 9. gépip. t. III. o. t.)