Feladat: 748. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Pogány Eörs ,  Ullrich Zoltán 
Füzet: 1956/november, 100 - 102. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Alakzatok hasonlósága, Magasságpont, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1956/március: 748. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Berkes Jenő ,,a talpponti háromszögről'' c. cikkében (lásd az 1956. márciusi számban a 69. oldalt) bebizonyította, hogy hegyesszögű háromszög esetén

μa:μb:μc=B1C1:C1A1:A1B1,(1)μa+μb+μc=2,(2)


ahol
μa=AMAA1=p1p1+p2,vagyis(p1+p2):p1=1:μa,(3)μb=BMBB1=q1q1+q2,vagyis(q1+q2):q1=1:μb,(4)μc=CMCC1.(5)

Válasszunk egy tetszőleges egységet, és szerkesszük meg (3) alapján (p1+p2), p1 és az egységhez a negyedik arányost, μa-t (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Hasonlóképpen nyerjük (4) felhasználásával a μb-t. (μa+μb)-t kivonva két egységből nyerjük (2) alapján μc-t (1. ábra). μa, μb és μc-vel, mint oldalakkal háromszöget szerkesztünk (2. ábra), e háromszög (1) alapján a keresett háromszöghöz hasonló háromszögnek talpponti háromszöge.
 
 
2. ábra
 

E talpponti háromszög külső szögfelezői a keresett háromszöghöz hasonló A'B'C' hegyesszögű háromszöget alkotnak. Végül a háromszöget az adott c=AB-nek megfelelően a kívánt ABC nagyságára változtatjuk.
A megoldhatóság feltétele, hogy μa, μb és μc szakaszokkal, mint oldalakkal háromszög legyen szerkeszthető.
 

Pogány Eörs (Bp., V., Eötvös J. g. III. o. t.)
 

II. megoldás: Az A1 pont az AB fölé rajzolt Thales-körön van. AA1 e Thales-kör húrja, melyet az M pont AMMA1=p1p2 arányban oszt. Ha elképzeljük a Thales-körnek A pontból kiinduló összes húrját (ezek közé tartozik az AB átmérő is), akkor a felírt arányt e húrokon kielégítő M pontok mértani helye szintén kör, amely az előbbi körnek az A pontra nézve, perspektív helyzetű, p1p1+p2 arányban való kicsinyítése. E kör AB-re eső átmérőjének P végpontja az AB szakaszt p1p2 arányban osztja: ezt tudva a P pont, és vele együtt az AP, mint átmérő, fölé rajzolt kör megszerkeszthető (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Hasonlóképpen szerkesztjük meg a BA átmérőn a Q pontot, úgy, hogy BQ:QA=q1:q2. A BQ, mint átmérő fölé rajzolt kör metszi ki az előbbi körből az M pontot. Az AM és BM egyenesek metszik ki az AB fölé rajzolt Thales-körből az A1 és B1 pontokat. AB1 és BA1 metszéspontja C.
A megoldhatóság feltétele, hogy az M mértani helyeként nyert két kör két különböző pontban messe egymást. (E két metszéspont közül csak az egyiket kell figyelembe venni, mert a másik az első megoldással egybevágó háromszögre vezet.)
 

Ullrich Zoltán (Bp., VI., Közlekedési ép. ip. t. IV. o. t.)