Feladat: 747. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Lukács Gábor ,  Pogány Eörs 
Füzet: 1956/november, 99 - 100. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körülírt kör, Feuerbach-kör, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1956/március: 747. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Az ABC és A1B1C1 megfelelő pontjainak összekötései átmennek az M magasság-ponton. Tehát e két háromszög perspektív helyzetű, és így Desargues-tétele (lásd az 1956. januári számban a 3. oldal) értelmében a megfelelő egyenesek metszéspontjai egy egyenesen vannak.

 

Lukács Gábor (Bp., V., Cukor u. g. IV. o. t.)
 

II. megoldás: A betűzést az ábra mutatja. Legyen k az ABC köré írt kör, k1 az A1B1C1 köré írt (Feuerbach-féle) kör és ka a BC, mint átmérő fölé rajzolt, a C1 és B1 ponton átmenő Thales-kör.
 

 

A k és ka köröknek hatványvonala a BC egyenes, hiszen BC e két kör közös húrja. A k1 és ka hatványvonala B1C1, mert B1C1 e két kör közös húrja. Tehát a BC és B1C1 egyenesek metszéspontja A0 a három kör közös hatványpontja, és mint ilyen, rajta van a k és k1 köröknek hatványvonalán. Ugyanaz, ugyanígy megmutatható a B0-ra is C0-ra. Ezzel nemcsak azt mutattuk meg, hogy a szóban forgó metszéspontok egy egyenesen vannak, hanem azt is, hogy ez az egyenes a háromszög köré írt körének és a Feuerbach-féle körnek hatványvonala.
 

Pogány Eörs (Bp., V., Eötvös J. g. III. o. t.)
 

Megjegyzés: Ha az ABC egyenlő szárú, akkor csak két metszéspont van a végesben, és az ezek által meghatározott egyenes párhuzamos az alappal és annak megfelelőjével. (Úgy is szokás mondani, hogy a három egyenesnek közös a végtelenben fekvő pontja.) Ha az ABC szabályos, akkor mind a három megfelelő egyenespár párhuzamos. (Mondhatjuk úgy is, a három metszéspont rajta van a síknak végtelenben fekvő egyenesén.)