Feladat: 744. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Forgó Gábor és Imre ,  Jakubovics János ,  Zsombok Zoltán 
Füzet: 1956/november, 96 - 97. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körülírt kör, Beírt kör, Feuerbach-kör, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1956/március: 744. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A beírt és körülírt kör sugarát ϱ, ill. r-rel jelölve, bizonyítandó, hogy

r2ϱ.

Tételünk közvetlenül következik Berkes Jenő ,,A talpponti háromszögről'' c. cikkében bizonyított (IV) összefüggésből. Eszerint
kK=ϱr,(1)
ahol K az adott háromszög, k a talpponti háromszög kerületét jelenti. (Lásd K. M. L. 1956. márciusi számában a 63. old.)
Ismeretes, hogy k a beírt háromszögek minimális kerülete, és mint ilyen nem lehet nagyobb az oldalfelező pontok által meghatározott K2 kerületű háromszögnél. Tehát kK2, és így (1)-ből
K2K=12ϱr,
vagyis
r2ϱ.

Az egyenlőség jele nyilván csak akkor érvényes, ha a talpponti háromszög egybeesik az oldalfelező pontok alkotta háromszöggel, vagyis szabályos háromszög esetén.
 

Jakubovics János (Bp., V., Eötvös J. g. IV. o. t.)
 

II. megoldás: Még egyszerűbben következik tételünk az ismeretes Euler-féle tételből, mely szerint
2rϱ=r2-d2,
ahol d jelenti a beírt és körülírt kör középpontjainak egymástól való távolságát. (Lásd ,,Matematikai Versenytételek'' I. rész 1897/2 feladathoz fűzött 2. jegyzetet a 41‐43. old.)
Mivel
d0,azért2rϱr2,
vagyis
2ϱr.

Egyenlőség csak akkor áll fenn, ha d=0, vagyis a háromszög szabályos.
 

Forgó Gábor és Imre (Bp., V., Eötvös J. g. IV. o. t.)
 

III. megoldás: Ismeretes a tankönyvből, hogy a talpponti háromszög köré írt ún. Feuerbach-féle kör átmegy az oldalfelező pontokon is, és sugara r2. Tehát a Feuerbach-féle, r2 sugarú kör minden oldalt két pontban metsz (esetleg érint, ha a két pont egybeesik). Ha tehát a körhöz a háromszög oldalaival párhuzamos érintőket szerkesztünk, olyan háromszöghöz jutunk, amely az adott háromszöget teljes egészében tartalmazza, és amelynek beírt köre r2 sugarú. Ebből következik, hogy az adott háromszögbe írt kör sugara nem lehet nagyobb, mint r2, vagyis
ϱr2.
Az egyenlőség jele csak akkor lehet érvényes, ha a Feuerbach-féle kör egybeesik a beírt körrel, vagyis ha a háromszög szabályos.
 

Megjegyzés: A tételt általánosíthatjuk a térben tetraéderre. A 4 tetraéderlap 4 súlypontja egy, az eredeti tetraéderhez hasonló, 1:3 arányban kicsinyített tetraédert határoz meg. E tetraéder köré írt gömb sugara tehát r3. Az eredeti tetraéder lapokkal párhuzamos érintősíkokat fektetve e gömbhöz, teljesen a síkbeli okoskodáshoz hasonló meggondolásokkal belátható, hogy ϱr3. Egyenlőség csak a szabályos tetraéderre áll fenn.
 

Zsombok Zoltán (Bp., IV., Könyves Kálmán g. IV. o. t.)