Feladat: 731. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ádám A. ,  Argay Gy. ,  Bánhidy Kálmán ,  Bartha Gyöngyi ,  Beke Gy. ,  Benkő B. ,  Berár I. ,  Császár I. ,  Daróczy Z. ,  Endrődy T. ,  Frivaldszky S. ,  Gelencsér L. ,  Grell M. ,  Harza T. ,  Jakubovics J. ,  Kengyel Vilma ,  Kismarty L. ,  Makkai M. ,  Razga T. ,  Rockenbauer A. ,  Schipp F. ,  Stáhl J. ,  Szabados J. ,  Szokoly P. ,  Zsombok Z. 
Füzet: 1956/november, 81 - 82. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Menelaosz-tétel, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1956/január: 731. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a BC és B'C' metszéspontja P, a CA és C'A' metszéspontja Q, és az AB és A'B' metszéspontja R (lásd az ábrát).

 

 

Írjuk fel a Menelaos-féle tételt az ABL háromszögre, és az A'B' egyenesre:
(ABR)(BLB')(LAA')=-1.(1)

Hasonlóképpen nyerjük a BCL háromszögre és B'C'-re, ill. a CAL háromszögre és C'A'-re, hogy
(BCP)(CLC')(LBB')=-1,(2)
és
(CAQ)(ALA')(LCC')=-1.(3)
Mivel
(BLB')(LBB')=BB'B'LLB'B'B=1,
és hasonlóképpen
(LAA')(ALA')=1,(CLC')(LCC')=1,
azért (1), (2) és (3) szorzata
(ABR)(ACP)(CAQ)=-1,
ami ‐ az ABC háromszögre a Menelaos tételének megfordítását alkalmazva ‐ éppen azt fejezi ki, hogy a P, Q, R pontok egy egyenesen vannak.
Fordítva, ha az ABC és A'B'C' háromszögek megfelelő oldalainak metszéspontjai, a P, Q, R pontok egy egyenesen vannak, akkor az AA'R és CC'P háromszögek olyanok, hogy a megfelelő csúcspontok összekötései: AC, A'C' és RP egy ponton, a Q ponton mennek át, de akkor a most bebizonyított tétel alapján az előbbi két háromszög megfelelő oldalainak metszéspontjai: L, B', B egy egyenesen vannak, vagyis a BB' egyenes átmegy az AA' és CC' egyenesek L metszéspontján. Tehát az ABC és A'B'C' háromszögekre nézve a megfelelő pontok összekötései egy ponton, a L ponton mennek át.
 

Bánhidy Kálmán (Debrecen, Ref. gimn. IV. o. t.)
 

Megjegyzés: Ezzel tételünknek, amely Desargues tételeként ismeretes (lásd Obláth Richárd cikkét Vályi Gyuláról lapunk 1956 januári számában a 3. oldalon), egy síkbeli bizonyítását adtuk. Az említett cikkben a tétel térbeli bizonyítása található. (Ennek megemlítését természetesen nem fogadtuk el jelen feladat megoldásának.)