Feladat: 730. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Harza Tibor 
Füzet: 1956/november, 80 - 81. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Téglatest, Egyenes, Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Tetraéderek, Parabola, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1956/január: 730. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egészítsük ki az MABN tetraédert hasábbá, mint az az ábrán látható.

 

 

Mivel a feltételek szerint MNMA, MNNB és MANB, azért a hasáb téglatest, köréje gömb írható, amely megegyezik az MABN tetraéder köré írt gömbbel, hiszen négy különböző pont, amelyek nincsenek egy síkban, egy és csakis egy gömböt határoznak meg. A keresett gömb középpontja tehát a téglatest testátlóinak közös felezőpontja. Az egyik átló AB. Pythagoras tételének kétszeres felhasználásával
AB=x2+(2d)2+y2=x2+y2+4d2.

A keresett gömb középpontja tehát az AB szakasz O felezőpontja és sugara
OA=OM=ON=OB=AB2=12x2+y2+4d2.

Mivel OM=ON, azért az O pont benne van az MN szakaszt merőlegesen felező síkban, amely a MN szakaszt az F felezőpontjában metszi.
a) Ha a gömb sugara állandóan 2d, vagyis
AO=OM=2d,
akkor az OFM derékszögű háromszögben
OF=OM2+MF2=4d-d2=d3,
vagyis az O pontok rajta vannak egy olyan körön, amelynek síkja merőlegesen felezi a MN szakaszt, középpontja az F pont, és sugara d3, s mivel megfordítva e kör minden pontja lehet egy megfelelő gömb középpontja, azért a fenti kör az O pontok mértani helye.
b) Ha x=y, akkor az O pontok távolsága az [AMN] síktól (y2) ugyanakkora, mint a [BMN] síktól (x2), vagyis az O pontok benne vannak e két sík szögfelező síkjaiban. Az előbbiek alapján tehát az O pontok rajta vannak a MN szakaszt merőlegesen felező sík és e két szögfelező sík metszésvonalán. Ez a két metszésvonal egyúttal az O pontok mértani helye, mert ezen egyenesek bármely pontja lehet O pont.
 

Megjegyzés: Mindkét mértani hely könnyen általánosítható arra az esetre, a) mikor a gömb sugara r=állandó  (>d) és b), amikor x=ky, ahol k állandó.
 

Harza Tibor (Székesfehérvár, József A. g. IV. o. t.)