Feladat: 724. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Csiszár Imre ,  Daróczy Zoltán 
Füzet: 1956/október, 43 - 44. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Konstruktív megoldási módszer, Térgeometriai bizonyítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1955/december: 724. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Legyen D merőleges vetülete: D' a háromszög síkjában a P-től különböző pont. Akkor a PD félegyenes a PD' félegyenessel hegyesszöget zár be. Először megmutatjuk, hogy két P-ből kiinduló síkbeli félegyenes közül az zár be nagyobb szöget a térbeli PD-vel, amelyik PD'-vel nagyobb szöget zár be. Vegyünk fel két P-ből kiinduló tetszőleges félegyenesen egy Q, illetőleg Q1 pontot úgy, hogy PQ=PQ1=PD'.

 
 
1. ábra
 

Ha QPD'<Q1PD' (1. ábra), akkor D'Q<D'Q1, és így a QDD' és Q1DD' derékszögű háromszögekből QD<Q1D, következőleg a QDP és Q1DP háromszögekből
QPD<Q1PD.

A P ponton átmenő, DP-re merőleges, sík a háromszög síkjából kimetsz egy DP-re merőleges e egyenest. Minden Q pontra nézve, mely az e egyenesen van a QPD=90, tehát az előbbiek alapján minden olyan síkban fekvő Q pontra, amely az e-nek ugyanarra az oldalára esik, mint D',
QPD<90,
az e másik oldalára eső Q pontokra
QPD>90.

Mivel P a háromszögnek egyik belső pontja, azért az e egyenes a háromszögnek legalább egy csúcsát (az 1. ábrában az A-t) elválasztja D'-től és egyszer-smind legalább egy másik csúcstól.
 

Megjegyzés: Ha PD', akkor mind a három szög derékszög, tehát akkor feladatunk értelmét veszti.
 

Daróczy Zoltán (Debrecen, Ref. g. IV. o. t.)
 

II. megoldás: Tekintsük az AD, BD és CD átmérőjű G1, G2, G3 gömböket. Thales tétele értelmében az APD tompa-, derék-, illetve hegyesszög, aszerint, amint P a G1-n belül, a G1-en rajta, ill. a G1-en kívül van. Hasonló megállapítások érvényesek a másik két szögre és a másik két gömbre vonatkozólag. Háromszögünk síkja a három gömbből kimetszi rendre a k1, k2, k3 köröket (2. ábra), melyeknek átmérőjük a gömbátmérőknek vetületei: AD', BD', CD'.
 
 
2. ábra
 

A három kör mindegyike tehát átmegy a D' ponton, és 2‐2 kör második metszéspontja (A1, B1, C1) a Thales tétele alapján rajta van egy-egy háromszögoldalon (vagy annak meghosszabbításán, ha D' a háromszögön kívül van).
A három kör együtt tehát mindig teljesen lefedi a háromszöget. A háromszög belsejében fekvő minden, D'-től különböző, P pont tehát legalább egy körön belül van, és ugyanakkor legalább egy körön kívül van, de akkor ugyanez áll a P pontra és a körökhöz tartozó gömbökre is. Ezzel tételünket bebizonyítottuk.
 

Csiszár Imre (Bp., I., Petőfi g. IV. o. t.)