Feladat: 723. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  No Mjong Gi 
Füzet: 1956/október, 42 - 43. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Fizikai jellegű feladatok, Ceva-tétel, A háromszögek nevezetes pontjai, Alakzatok súlypontja (tömegközéppontja), Súlypont (tömegközéppont) meghatározása, Geometriai szerkesztések alkalmazása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1955/december: 723. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A súlypont a súlyvonalak metszéspontja. Az A ponton áthaladó súlyvonal átmegy a B és C tömegpontok közös súlypontján S1-n. S1 a BC oldalt 6:2=3:1 arányban osztja (lásd az ábrát).

 

 

Ugyanígy a C ponton áthaladó súlyvonal átmegy az A és B súlypontján S3-an, amely az AB oldalt 2:1 arányban osztja. E két súlyvonal metszéspontja adja az egész rendszer S súlypontját.
Úgy is eljárhattunk volna, hogy S1-be képzeljük a B és C-ben levő tömegeket egyesítve: 2+6=8 kg. Most az egész rendszer S súlypontja az AS1 szakaszt 8:1 arányban osztja.
Bármely eljárást is választjuk, mindenképpen meg kell mutatnunk, hogy S független a kiválasztott súlyvonalaktól, vagyis, hogy mind a három súlyvonal egy ponton megy át.
Legyenek az A, B, C pontokban levő tömegek q1, q2, q3. Akkor az egyes háromszögoldalakon levő súlypontok (S1, S2, S3) az oldalakat az alábbi arányban osztják:
BS1S1C=q3q2,CS2S2A=q1q3,AS3S3B=q2q1.

Mivel q3q2q1q3q2q1=1, azért a Ceva-tétel megfordítása értelmében a három súlyvonal egy ponton megy át.
 

No Mjong Gi (Bp., I., Petőfi g. IV. o. t.)