Feladat: 715. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bartha Gyöngyi ,  Rázga Tamás 
Füzet: 1956/május, 143 - 145. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Körök, Középponti és kerületi szögek, Thalesz-kör, Látókörív, Ceva-tétel, Menelaosz-tétel, Szögfelező egyenes, Inverzió, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1955/november: 715. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Legyen P a BC^ íven. A PD egyenes az ABP háromszög P csúcsához tartozó belső szögfelezője, mert a félkörívhez tartozó (tehát derékszögű) APB kerületi szöget két, egyenként egy-egy negyedkörívhez tartozó (tehát 45-45-os) szögre bontja (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Mivel PD felezi az APB szöget és Thales tétele értelmében PDPC, így PC felezi az APB mellékszögét, azaz PC az ABP háromszög külső szögfelezője.
Mivel a háromszög bármelyik szögpontjához tartozó belső és külső szögfelező olyan pontokban metszi a szemközti oldalt, amelyeknek az osztóviszonya egyenlő nagyságú, de ellenkező előjelű (Kárteszi: A Menelaos- és Ceva-féle tétel, K. M. L. XI. köt., 3‐4. sz. 67. old.), azért
(ABY):(ABX)=ba:(-ba)=-1.

Így az A, B; X, Y pontok valóban harmonikus pontnégyest alkotnak.
A pontok mozgásának jellemzése:
Fusson P a BC^ íven C felé. Ekkor X az AB-nek B-n túli meghosszabbításán fut B-től távolodva, Y pedig BO-n a kör középpontja felé halad.
Ha PC, akkor Y az O-ban van, és a PC egyenes párhuzamos AB-vel, az X metszéspont nem is lép fel, (ABX)-nek nincs értelme.
Ha P továbbhalad a CA^ íven, akkor az előbbi ábrának a CD átmérőre vonatkozó tükörképét kapjuk. Tükrözéskor az osztóviszony és így a pontnégyes harmonikus volta is változatlanul megmarad. X az AB-nek A-n túli meghosszabbításán közeledik A felé, Y az OA szakaszon közeledik ugyancsak A felé.
Ha PA, akkor XA és YA.
Ha P az AD^ íven D felé halad, akkor az első ábrának az O pontra vonatkozó tükörképét kapjuk. X az A-tól befelé távolodva O felé, Y pedig A-tól kifelé távolodva mozog.
Ha PD, a PD egyenes párhuzamos AB-vel, X az O-ban van, és most az Y metszéspont nem lép fel, vagyis (ABY)-nak nincs értelme.
Ha P a DB^ íven mozog, akkor az 1. ábra AB-re vonatkozó tükörképét kapjuk. X az O-ból B felé, Y kívülről ugyancsak B felé halad.
Ha P a B-be érkezik, B, X és Y ismét egybeesnek.
Megfigyelhetjük, hogy míg a P pont befutja a teljes kört, addig X is, Y is mindig egy-egy irányban haladva egyszer végigfut az AB egyenesen. X és Y egymáshoz képest mindig ellenkező irányban mozog, és A, ill. B-ben találkoznak. Ha valamelyikük O-ban van, akkor a másik nem lép fel (a ,,végtelen''-ben van).
 

Megjegyzés: Ha a k kör sugarát r-rel és az X és Y pontoknak O-tól mért távolságát x és y-nal jelöljük, akkor a -(ABX)=(ABY) így írható:
r+xx-r=r+yr-y
amiből
xy=r2,vagyisxr=ry.
Ilyenkor azt szoktuk mondani, hogy X az Y pontnak (illetőleg fordítva: Y az X pontnak) inverze a k körre vonatkozólag.
 

Bartha Gyöngyi (Bp., VIII., Apáczai Csere lg. III. o. t.)
 

II. megoldás: Messe a PB egyenes az AC egyenest a Z pontban (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Az ABZ háromszögben AP és BC magasságvonalak. Így M a háromszög magasságpontja. BPM és DOY háromszögek hasonlóak, mert derékszögűek, és CBP=CDP mint a PC^ ívhez tartozó kerületi szögek. Ezért PMB= =OYD=PYB, vagyis BPMY húrnégyszög. De akkor MYAB, és mivel M a magasságpont, ezért a ZM és YM egyenesek egybeesnek, tehát ZY az ABZΔ harmadik magasságvonala.
Az ABZ háromszögre és az M pontra alkalmazva Ceva tételét:
(ABY)(BZP)(ZAC)=1,(1)
az ABZ háromszögre és az XPC egyenesre alkalmazva Menelaos tételét:
(ABX)(BZP)(ZAC)=-1.(2)
(2) és (1) hányadosa:
(ABX)(ABY)=-1.

Rázga Tamás (Bp., II., Rákóczi g. IV. o. t.)