Feladat: 691. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Almási L. ,  Bártfai P. ,  Biczó G. ,  Bognár P. ,  Csák J. ,  Csiszár Imre ,  Frivaldszky J. ,  Harza T. ,  Jakubovics J. ,  Krem A. ,  Legéndy K. ,  Makkai M. ,  Mecseki A. ,  Pasitka B. ,  Quittner P. ,  Rázga T. ,  Stahl J. ,  Szabados J. ,  Szeidl Béla ,  Szentai E. ,  Vásárhelyi B. ,  Vigassy György ,  Zsombok Z. 
Füzet: 1956/február, 46 - 49. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mértani helyek, Hiperbola, mint mértani hely, Pont körüli forgatás, Húrnégyszögek, Középponti és kerületi szögek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1955/május: 691. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Jelöljük Σ(a) rendszer tengelyeit a-val és b-vel. Válasszuk koordináta‐rendszerünk tengelyeit úgy, hogy origója essék egybe a Σ(a) rendszer tengelyeinek metszéspontjával, és a rendszer tengelyeit metsző e egyenes legyen merőleges az abszcissza‐tengelyre, az origótól d(0) távolságban. Ebben a koordináta‐rendszerben a Σ(a) rendszer tengelyeinek egyenlete y=mx és y=nx; a tengelyeket metsző egyenes egyenlete x=d.
Az e egyenes metszéspontja az a, ill. b egyenessel:

A(d,md),B(d,nd).

Az e-hez adjungált E pontot úgy nyerjük, hogy megszerkesztjük az A-ban a-ra emelt merőleges és B-ben b-re emelt merőleges metszéspontját (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

E merőlegesek egyenlete
y-md=-1m(x-d),(1)y-nd=-1n(x-d).(2)
A forgatás során α nem változik. E szög tangense az m és n iránytényezőkkel ‐ mint ismeretes ‐ a következőképpen fejezhető ki
tgα=m-n1+mn.(3)
(1), (2) és (3) a forgatással keletkező minden E pontra nézve fennáll, tehát ez az egyenletrendszer a keresett mértani hely paraméteres egyenletrendszere. Elvben (1)-ből kifejezhetnénk az m paramétert, (2)-ből az n-et és a két értéket (3)-ba helyettesítve, mindkettőt kiküszöböltük. Azonban így m-re és n-re másodfokú egyenlet adódik. Könnyebben célhoz jutunk, ha alkalmas átalakításokkal arra törekszünk, hogy az mn és m-n értékeket x, y és d-vel kifejezzük.
Ha (1)-ből kivonjuk (2)-t, ismert átalakításokkal
mn=d-xd(4)
összefüggésre jutunk. Ha pedig (1)-et osztjuk n-nel, (2)-t m-mel és ezután vonjuk le (2)-t (1)-ből, átalakítások után nyerjük
m+n=yd.(5)
(4) és (5)-öt közvetlenül felhasználhatjuk, ha (3)-at ‐ a nevezővel való átszorzás és négyzetreemelés után ‐ így alakítjuk át:
(1+mn)2tg2α=(m-n)2=(m+n)2-4mn.
(4)-et és (5)-öt behelyettesítve és d2-tel szorozva
(2d-x)2tg2α=y2+4dx-4d2.
Ez az egyenlet hiperbola egyenlete; könnyen hozható a hiperbola egyenletének ismert alakjára. Az
(x-2dtg2α+1tg2α)tg2α-y2=4d2tg2α+1tg2α(6)
alakból, ahol még
tg2α+1tg2α=1sin2α,
leolvasható, hogy a hiperbola középpontja a pozitív x tengelyen, az origotól 2dsin2α távolságra van; valós tengelyének, amely az x tengelyre esik, fél hossza a=2dcosαsin2α, fél képzetes tengelye pedig b=2dsinα=atgα. Ezekből a lineáris excentricitásra a középpont abszcisszájával egyenlő érték adódik, tehát a hiperbola egyik fókusza az origó.
 

Szeidl Béla (Bp. VIII., Apáczai Csere g. III. o. t.)
 

II. megoldás. Jelölés az I. megoldás szerint. Az a-ra és b-re A, ill. B pontban emelt merőlegesek annak a parabolának érintői, melynek fókusza az O pont, csúcsérintője az e egyenes. Eszerint az E pontokból az említett parabola α, ill. (180-α) szög alatt látszik.
A 617. feladat (K. M. L. X. kötet, 1. szám) megoldásával bebizonyítottuk, hogy azon pontok mértani helye, melyekből egy parabola 45-os, 135-os szög alatt látszik, hiperbola. Az ott közölt II. megoldással (1955. januári szám, 25. old.) azonos utat követve, de 45-os szög helyett általános α szöggel számolva, a mértani hely egyenleteként a
tgα=2y2-2px'2x'+p(7)
egyenletre jutunk, feltéve, hogy a parabola egyenlete y2=2px'. Jelen esetben azonban a parabola egyenlete y=-4d(x-d) és így p=-2d, x'=x-d. Ha ezen értékeket helyettesítjük (7)-be, akkor megkapjuk a (6) egyenletet.
 

Csiszár Imre (Bp. I., Petőfi g. III. o. t.)
 

III. megoldás. Az I. megoldás jelöléseit használva a szerkesztés alapján OBAE húrnégyszög, OE a körülírt kör átmérője (miután A-ból és B-ből derékszög alatt látszik); a körülírt kör középpontja OE felező pontja: K. Rajzoljuk meg az α-hoz tartozó középponti szöget és az AKB magasságvonalát, mely az e egyenest az AB húr felezőpontjában, C-ben metszi (2. ábra).
 
 
2. ábra
 
A K pont az O ponttól r távolságra van, az e egyenestől mért távolsága (a CAK-ből) KC=rcosα. E két távolság aránya 1cosα állandó és 1-nél nagyobb. Ezért a K pontok mértani helye hiperbola, melynek egyik fókusza O. (L. a III. osztályos gimnáziumi tankönyv 268. oldalát.) Miután pedig az E pontok a K pontokkal O-ra nézve perspektív helyzetben vannak, kétszeres távolságban, az E pontok mértani helye szintén hiperbola. Az O perspektív centrum ezen hiperbolának is fókusza.
Ha α=90, akkor a KC=rcosα távolság 0-vá válik. Tehát a K pontok mértani helye maga az e egyenes, és így ebben az esetben az E pontok mértani helye az e-vel párhuzamos, O-tól kétszeres távolságban fekvő egyenes. (Ez egyébként kiolvasható az analitikus I. megoldásból is.)
 

Vigassy György (Bp. I., Petőfi g. IV. o. t.)