Feladat: 666. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bakos T. ,  Bártfai P. ,  Beke Gy. ,  Beliczky G. ,  Benkő B. ,  Benkő Gy. ,  Biczó Géza ,  Csiszár Imre ,  Daróczy Z. ,  Darvas I. ,  Forgó G. és I. ,  Frank Gy. ,  Frivaldszky S. ,  Gutai László ,  Győrösi P. ,  Horváth J. ,  Katona P. ,  Kim Kvang Jan ,  Kirz J. ,  Kiss P. ,  Krammer G. ,  Krem A. ,  Legéndy K. ,  Lindner I. ,  Litvai J. ,  Makkai M. ,  Mecseki A. ,  Pátkay Gy. ,  Perneczky L. ,  Rázga T. ,  Schipp F. ,  Seeler N. ,  Stáhl J. ,  Szentai E. ,  Tarlacz L. ,  Udvari A. ,  Vásárhelyi B. ,  Vértes A. ,  Zsombok Z. 
Füzet: 1955/november, 98 - 100. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Síkgeometriai szerkesztések, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1955/február: 666. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Feltesszük, hogy a és b nem párhuzamos egyenesek. Toljuk el az a egyenest önmagával párhuzamosan a' helyzetbe, úgy, hogy két megfelelő pont pl. A1 és B1 egybeessék (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Legyen A'x és Bx az a', ill. b egyenes egy egymásnak megfelelő pontpárja, akkor ‐ mivel a mozgás mindkét egyenesen egyenletes ‐ A'xBx összekötő egyenes párhuzamos A'2B2-vel.
Az AxA'xBx változó háromszögekben az AxA'x oldal a párhuzamos eltolás folytán egyenlő és párhuzamos A1B1-gyel, továbbá az AxA'xBx is állandóan megfelelő szöge az A2A'2B2-nek. Az AxBx oldal akkor minimális, ha AxBxABA'B, vagyis ha AB párhuzamos az AxA'xBx-ben az Ax csúcsponthoz tartozó AxA''x magassággal.
A szerkesztés menete: a tetszőlegesen felvett AxA'xBx háromszögben, tehát pl. az A2A'2B2-ben megszerkesztjük az A2-ből kiinduló magasság A''2 talppontját, ezen át a-val húzott párhuzamos egyenes metszi ki a b egyenesből a keresett B pontot. BAA''2A2.
 

Megjegyzés: Ha ab, ‐ és a két pont nem mozog egyenlő sebességgel egy irányban ‐ ez esetben AB akkor minimális, ha AB merőleges a-ra és b-re. Belátható, hogy ez esetben a megfelelő pontpárokat összekötő egyenesek egy ponton mennek keresztül. Ennek igazolása nélkül is bizonyíthatjuk a következő szerkesztés helyességét: az A1B1 és A2B2 egyenesek M metszéspontjából merőlegest bocsátunk a-ra, ez metszi ki a minimális AB szakaszt. A és B valóban egymásnak megfelelő pontok, mert B1B:A1A=MB:MA=B1B2:A1A2.
Ha a két pont egy irányban mozog egyenlő sebességgel, akkor (az M pont nem létezik) és a két pont távolsága állandó marad.
 

Gutai László (Bp. IV., Könyves Kálmán g. IV. o. t.)
 

II. megoldás: Jelöljük a és b metszéspontját M-mel. Szerkesszük meg az A1,B1,M és A2,B2,M pontokon átmenő köröket (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Legyen e két kör metszéspontja O. Ha φ-vel jelöljük az a,b egyenesek által bezárt hegyes- vagy tompaszöget aszerint, hogy O tompa- vagy hegyesszögű tartományban van, akkor a kerületi szögek tétele szerint A1OB1=φ és A2OB2=φ. Forgassuk el a b egyenest O körül φ szöggel úgy, hogy a B1 és B2 pontok B'1 és B'2 elforgatása az OA1 ill. OA2 egyenesekre kerüljenek, akkor B'1B'2=b'a. Az elforgatott B pontokra alkalmazva OA1OB'1=OA1OB1 arányú nyújtást (vagy zsugorítást), az elforgatott B pontsor átmegy az A pontsorba. Ennél a forgatva-nyújtásnál az AxOBx háromszögek mind hasonlóak, mert O-nál a φ szög állandó és e szöget bezáró oldalak aránya egyenlő. Tehát AxBx akkor minimális, ha OAx (és ugyanakkor OBx) minimális, vagyis OAxOAa, és OBxOBb.
 

Csiszár Imre (Bp. I., Petőfi g. III. o. t.)
 

III. megoldás: Gönyei Antal Egy geometriai rokonságról c. cikkének (K. M. L. 1955. januári szám) 6. pontjában bebizonyítja, hogy ha két egyenesen hasonló pontsorokat veszünk fel, akkor az egymásnak megfelelő pontokban emelt merőlegesek metszéspontjai egy egyenesen sorakoznak. E tételt felhasználva, megszerkesztjük az S1S2=s egyenest (3. ábra).
 
 
3. ábra
 

Thales tétele értelmében az MAxSxBx ill. MAxBxSx négyszögek mind húrnégyszögek, amelyek köré írt kör átmérője MSx, és az AxBx oldalhoz, mint húrhoz, tartozó kerületi szög pedig az a és b egyenesek szöge. Különböző átmérőjű körökben egyenlő kerületi szögekhez tartozó húrok közül a legkisebb átmérőjű körben levő húr a legkisebb, tehát AxBxAB minimális, ha MSxMSs.
 

Biczó Géza (Bp. II., Rákóczi g. IV. o. t.)