Feladat: 664. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Daróczy Zoltán 
Füzet: 1955/november, 94 - 95. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Négyszögek szerkesztése, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1955/február: 664. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Megoldhatjuk feladatunkat számítással. Egy tetszés szerinti, a feltételeknek megfelelő egyenlő szárú trapéz szárának hosszát jelöljük x-szel. A trapézek x-től függő t(x) területe ‐ ha α<90 ‐ egy téglalapra és két derékszögű háromszögre bontható (1. ábra):

 
 
1. ábra
 

t(x)=(d-2x)xsinα+x2sinαcosα=(sinαcosα-2sinα)x2+(dsinα)x.,
(A képlet α90-ra is helyesen adja a területet, mert ekkor a második tag 0 ill. negatív.)
Ez x-re nézve másodfokú függvény, melyben a négyzetes tag együtthatója sinα(cosα-2)<0, mert az első tényező az 0<α<180 intervallumban pozitív, a második tényező pedig negatív.
Tehát a t(x) függvénynek az
x0=-dsinα2sinα(cosα-2)=d2(2-cosα)
helyen maximuma van.
Eszerint az x0 szár a
(2-cosα):d2=1:x0
aránypárból, negyedik arányosként megszerkeszthető (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

α=90eseténx=d4,
vagyis a trapéz téglalappá válik, amelynek oldalai d4 és d2.
 

Daróczy Zoltán (Debrecen, Ref. g. Ill. o. t.)
 

II. megoldás: A feladatot tisztán geometriai úton is megoldhatjuk. Ha egy ‐ a terület maximális voltán kívül ‐ a feltételeknek megfelelt trapézt a párhuzamos oldalak felezőpontján átmenő egyenessel kettévágunk, akkor olyan derékszögű trapézt kapunk, amelyben a ferde szár és az egyik párhuzamos oldal összege d2, a másik párhuzamos oldalon pedig (a derékszögön kívül) α nagyságú szög van. Ezek közül kell tehát a legnagyobb területűt meghatároznunk.
 
 
3. ábra
 

Legyen ABCD egy kívánt tulajdonságú trapéz (3. ábra). Hosszabbítsuk meg az AD ferde szárát a DE=DC távolsággal. Tehát AE=d2. Messe EC az AB egyenest F-ben. Ekkor nyilván az összes kívánt tulajdonságú trapézek A-val átellenes csúcsai az EF szakaszra esnek. Rajzoljuk meg a BC merőleges szár G felezőpontját. Az összes ilyen felezőpontok egy F-ből induló egyenesen sorakoznak. Messe ez az egyenes AE-t H-ban, az ABCD trapéz CD oldalát vagy annak meghosszabbítását K-ban. A GCK háromszöget G-re tükrözve, látjuk, hogy az ABCD trapéz területe a DHK háromszög területével kisebb az AFH háromszög területénél. Így a legnagyobb területű trapézt úgy kapjuk, hogy a H pontból párhuzamost húzunk AF-fel és ennek EF-fel való metszéspontjából merőlegest bocsátunk AF-re.
Az eljárás egyformán érvényes, ha α hegyesszög, derékszög vagy tompaszög.
 

Megjegyzés: Néhány megoldó úgy vélte a szerkesztést elvégezhetőnek, hogy tetszőleges sugarú körben megszerkesztette a maximális területű α szögű egyenlő szárú trapézt és azután ‐ az adott d-nek megfelelően ‐ ehhez hasonló, kisebb vagy nagyobb trapézt szerkesztett. Természetesen ez nem helyes, mert ilyen módon arra az esetre oldotta meg a feladatot, hogy α mellett α köré írt kör sugara állandó. Ez esetben azonban a szár változtatásával a d is változik, amint a kitűzött feladatban ‐ midőn d állandó ‐ a szár változtatásával a trapéz köré írt körének sugara változik.