Feladat: 625. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Biczó Géza ,  Szabados József ,  Weiling Károly 
Füzet: 1955/március, 72 - 75. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül háromszögekben, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/szeptember: 625. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A betűzést az 1. ábra mutatja.

 
 
1. ábra
 

Induljunk ki a
2MN=b-c(1)
egyenletből. Ezt úgy kell átalakítanunk, hogy kiszámíthassuk belőle α-t, ami csak úgy sikerülhet, ha az átalakított egyenletből α kivételével a háromszög minden más alkotórésze kiküszöbölődik és α-ra egy tiszta goniometriai egyenlet marad. Célszerű lesz tehát arra törekedni, hogy az egyenlet mindkét oldalán egyetlen (mégpedig ugyanazon) hosszúság szerepeljen, ezenkívül pedig csak a háromszög szögei (ill. a szögek függvényei).
A baloldal átalakítása: Az AMN derékszögű háromszögből MN=AMsinφ, ahol
φ=α2-(90-β)=α+2β-1802=α+2β-(α+β+γ)2=β-γ2.



Az AMC1 derékszögű háromszögből
AM=AC1sinβ,
az ACC1 derékszögű háromszögből
AC1=bcosα.

Ezeknek az értékeknek visszahelyettesítése után (1) baloldala így alakul át
2MN=bcosαsinβ2sinβ-γ2.

A jobboldalt is átalakítjuk úgy, hogy csak a szögek és b szerepeljen benne. A sinus-tétel szerint c=bsinγsinβ, tehát
b-c=b-bsinγsinβ=bsinβ-sinγsinβ.

Felírva az átalakított (1) egyenletet és egyszerűsítve bsinβ-val (b0, sinβ0)
cosα2sinβ-γ2=sinβ-sinγ.

A baloldalt szorozzuk cosβ+γ2-vel, a jobboldalt pedig a vele egyenlő sinα2-vel
cosα(2cosβ+γ2sinβ-γ2)=(sinβ-sinγ)sinα2.

Mint ismeretes, a baloldali zárójelbe foglalt szorzat azonosan egyenlő (sinβ-sinγ)-val. Ha az értéke 0, akkor β=γ, tehát a háromszög egyenlő szárú, melyre (1) fennáll, de triviális. Ha sinβ-sinγ0, akkor (sinβ-sinγ)-val egyszerűsítve a
cosα=sinα2
egyenletre jutunk. cosα helyébe 1-2sin2α2-t írva és rendezve
2sin2α2+sinα2-1=0,
amiből
sinα2=-1±1+84.

A feladat szerint csak a pozitív gyöknek van értelme, tehát sinα2=12, ahonnan (α2<90miatt) csak α=60 felel meg a feladat követelményeinek.
 

Biczó Géza (Bp. II. Rákóczi g. IV. o. t.)
 
 
2. ábra
 

II. megoldás: A betűzést a 2. ábra mutatja. Meg fogjuk kísérelni a
2MN=b-c(1)
összefüggés felhasználásával α-t szögfüggvények nélkül, tisztán a szögek közötti összefüggések alapján, meghatározni. E célból az ábrát kiegészítjük.
Tükrözzük B-t és M-et fa-ra, így nyerjük az ABB' egyenlőszárú háromszöget és az M' pontot. AB'=c és B'C=b-c. Az egyenlőszárú háromszög B-ből kiinduló magassága és az eredeti háromszög mb magassága azonos, az egyenlőszárú háromszög B'-ből kiinduló magassága tehát mb-nek fa-ra vonatkozó tükörképe és így átmegy az M' ponton.
Az eredeti háromszög mc magasságvonala messe BB'-t a D pontban. A DB'M'M idom paralelogramma (mert a szemközti oldalai párhuzamosak), ezért MM'=DB'.
A B'DC háromszög B-nél fekvő szöge 90+α2 (mert külső szöge egy olyan derékszögű háromszögnek, melynek másik hegyesszöge α2), a C-nél fekvő szöge az AC1C derékszögű háromszögből 90-α, a D-nél fekvő szöge pedig, mint merőleges szárú szög, α2(90+α2+90-α+α2=180)
(1) akkor teljesül, ha 2MN=B'D=B'C, vagyis CB'D egyenlőszárú s így
α2=90-α,amibőlα=60.

Szabados József (Bp. III., Árpád g. III. o. t.)
 

Általánosítások:
 

1. Ha tetszőleges, rögzített α szög szárán a C pont mozog, akkor változik a B'C=b-c távolság és vele együtt változik az M és N pont is, de állandóan igaz marad, hogy B'D#MM'=2MN és a B'DC csak nagyságra változik, de alakra nem (2. ábra). Ez utóbbi változó háromszögeknek (csak α-tól függő) szögei tehát állandóak, és így a B'C és B'D oldalak aránya
b-c2MN=k,
ahol k konstans, amíg α is az.
A sinus‐tétel alapján
b-c2MN=sinα2sin(90-α),vagyisb-cMN=2sinα2cosα=k.



Ezzel általában bebizonyítottuk, hogy minden α szöghöz tartozik egy állandó k=b-cMN arányszám. (Jelen példában k=2, amiből következik, hogy sinα2cosα=1, vagyis α=60.)
 

Weiling Károly (Diósgyőr, Kilián Gy. g. IV. o. t.)
 

2. Feladatunk tulajdonképpeni általánosítása azonban a fenti általánosításnak megfordítása: adott pozitív k számhoz meghatározni az α szöget úgy, hogy b-cMN=k. Tehát tulajdonképpen a
sinα2=k2cosα
goniometriai egyenlet megoldásáról van szó. Grafikus ábrázolással könnyen meggyőződhetünk, hogy α-ra mindig van egy és csakis egy megoldás a (0,π2) intervallumban, de az I. megoldásban mutatott út (cosα=1-2sin2α2) itt is követhető, és a sinα2-re nyert másodfokú egyenletnek pozitív gyöke:
sinα2=1+2k2-12k.

Könnyű megmutatni, hogy ha k>0, akkor
0<2k2+1-12k<22,és így0<α2<π4.