Feladat: 619. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bártfai P. ,  Beliczky G. ,  Biczó Géza ,  Csiszár I. ,  Deres J. ,  Deseő Z. ,  Edöcsény L. ,  Eördögh L. ,  Goldstein R. ,  Grätzer Gy. ,  Holbok S. ,  Jónás J. ,  Joó F. ,  Kiss P. ,  Lackner Györgyi ,  Makkai M. ,  Marik M. ,  Mecseki A. ,  Plichta J. ,  Quittner P. ,  Rázga T. ,  Siklósi P. ,  Szabados J. ,  Szentai E. ,  Tarlacz L. ,  Tomor B. ,  Udvari A. ,  Vértes P. ,  Vigassy J. ,  Zawadowski Alfréd ,  Zsombok Z. 
Füzet: 1955/február, 50 - 51. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kör (és részhalmaza), mint mértani hely, Háromszögek szerkesztése, Parabola, mint mértani hely, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/május: 619. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 

Képzeljük a feladatot megoldottnak (l. ábrát). Jelöljük az fa végpontját a BC=a oldalon A1-gyel. Legyen továbbá, AO=u, OA1=v, (u+v=fa) és b-c=d. A betűzést egyébként az ábra mutatja.
A szögfelezőre vonatkozó ismeretes tétel alapján, azt az ABA1Δ B-ből induló és az ACA1Δ C-ből induló szögfelezőjére alkalmazva,
BA:BA1=u:v=CA:CA1
vagyis a B és C azon az Apollonius-féle körön vannak, amely kör pontjainak A-tól, ill. A1-től való távolságának aránya u:v. E kör tehát átmegy az O ponton és ‐ mivel középpontja az AA1=fa egyenesen van ‐ a B-nek az fa-ra vonatkozó tükörképe B' is a körön van, és így B'C=b-c=d az Apollonius-kör húrja.
Eszerint a szerkesztés menete: Kiindulunk a megadott AA1=fa szakaszból és az ezen (AO=u révén) megadott O pontból. Megszerkesztjük az fa egyenesen a P pontot úgy, hogy PA:PA1=u:v. OP tehát az Apollonius-kör átmérője. E körben tetszőleges helyen megrajzolunk egy b-c=d hosszúságú húrt és megszerkesztjük az Apollonius-körrel koncentrikus kört, amely ezt a húrt érinti.
A pontból ez utóbbi körhöz szerkesztett érintő metszi ki az Apollonius-körből a B' és C pontokat. CA1 összekötése metszi ki az Apollonius-körből a keresett háromszög harmadik csúcspontját, a B-t. Szerkesztésünk helyességét igazoltuk, ha bebizonyítjuk, hogy AO a BAC felezője. Mivel B és C az Apollonius-körön vannak, azért BO felezi az ABA1=ABC-et, CO pedig az ACA1=ACBΔ-et. Az ABCΔ e két szögfelezőjének közös pontja O és így AO a harmadik szögfelező.
Állapítsuk meg a megoldhatóság feltételeit. Mindenekelőtt szükségképpen u<fa. A beírt kör sugarát ϱ-val jelölve, 2ϱ<ma miatt, v<u, vagyis u+v=fa<2u, tehát
u<fa<2u.(1)

Szükséges továbbá, hogy b-c=d2r, ahol r az Apollonius-kör sugara.
Mivel, mint láttuk
PA:PA1=(2r+u):(2r-v)=u:v,
amiből
2r=2uvu-v=2u(fa-u)2u-fa,
azért a második feltétele a megoldhatóságnak, hogy
b-c=d2u(fa-u)2u-fa(2)

Biczó Géza (Bp. II., Rákóczi g. III. o. t.)
 

Megjegyzés: Meglehetősen hosszadalmas és komplikált megoldás: kiszámítani a beírt kör sugarát
ϱ2=v2-[d(u-v)2u]2,
majd azt megszerkeszteni. A megoldhatóság feltétele (u>v-n kívül) itt most, mint látható, az hogy d(u-v)2uv legyen, vagyis d2uvu-v, ami egyezik az előbb nyert feltétellel.