Feladat: 618. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Balogh J. ,  Bártfai P. ,  Beliczky G. ,  Biczó G. ,  Csanády M. ,  Csernyák L. ,  Csiszár I. ,  Deres J. ,  Edöcsény L. ,  Eördögh L. ,  Gergely P. ,  Goldstein R. ,  Grätzer Gy. ,  Jónás J. ,  Joó F. ,  Kálmán Gy. ,  Katona Péter ,  Kirz J. ,  Kiss P. ,  Kovács L. ,  Lackner Györgyi ,  Makkai M. ,  Mecseki A. ,  Orosz A. ,  Péntek L. ,  Pintér L. ,  Plichta J. ,  Quittner P. ,  Rázga T. ,  Rédl Gy. ,  Siklósi P. ,  Szabó E. ,  Szeidl B. ,  Székely T. ,  Szentai E. ,  Tarlacz L. ,  Tomor B. ,  Udvari A. ,  Uray L. ,  Vértes P. ,  Vigassy J. ,  Zawadowski Alfréd ,  Zsombok Zoltán 
Füzet: 1955/január, 25 - 27. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Parabola, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/május: 618. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Legyen az adott parabola tengelye t, fókusza F, direktrixe d, csúcspontja A és csúcsérintője a. A parabola tetszőleges pontja legyen P, ennek vetülete a direktrixen Q. Az FQ szakasz felezési pontja a csúcsérintőn fekvő R pont. PR magasságvonala az FPQ háromszögnek, amely a parabola definíciója szerint egyenlő szárú és a PR egyenes a parabola P pontbeli érintője. Látható, hogy Q és egyúttal P a tengelytől kétszer olyan távolságra van mint R; másrészt a parabola érintőjének a csúcsérintővel alkotott metszéspontjában az érintőre állított merőleges átmegy a fókuszon.
Ha a parabola minden pontját felényire közelítjük a tengelyhez, a tetszőleges P pont P'-be kerül és PP'=RA; megjegyezzük, hogy a közelítéssel A-nak megfelelő pont önmaga (A'A), és t a közelítéssel létrejött görbének is szimmetria-tengelye.

 
 

RA felezőpontját jelöljük R'-vel. Be fogjuk bizonyítani, hogy a P'R' egyenesre R'-ben emelt merőleges a tengelyt oly F' pontban metszi, amely független a P (ill. P') helyzetétől. Ebből tüstént következik, hogy a P' pontok mértani helye olyan parabola, melynek csúcspontja A, fókusza F.
Az ábrán egyformán jelölt szögek, mint merőlegesszárúak, egyenlők, tehát
RP'PRAF, ahonnan P'R:P'P=AR:AF, amiből (mivel P'P=AR=2AR')
AF=4AR'P'R.(1)

Hasonlóképpen
P'RR'R'AF',ahonnanP'R:RR'=AR':AF',
és így (mivel RR'=AR')
AF'=AR'2P'R(2)

(1) és (2) összehasonlításából adódik, hogy
AF'=14AF,
ami egyben tételünk igazolását jelenti.
 

Katona Péter (Bp. VIII., Apáczai Csere g. III. o. t.)

 

II. megoldás: Jelöljük a P pont vetületét a t tengelyen M-mel, a PR érintőnek a t-vel való metszéspontját T-vel. FR=RQ miatt TR=RP. A P'T összekötő egyenes, MP'=P'P miatt, átmegy az AR távolság R' felezőpontján.
A TRF és TR'F' derékszögű háromszögekre alkalmazva az ismert középarányossági tételt
AR2=TAAF,ahonnanAF=AR2TA=(2AR')2TAAR'2=TAAF',ahonnanAF'=AR'TA=14AF.
 

Zsombok Zoltán (Bp. IV., Könyves Kálmán g. II. o. t.)