Feladat: 595. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Almási Lajos ,  Bártfai P. ,  Bauer A. ,  Biczó J. ,  Bonyhárd P. ,  Boros P. ,  Csanády M. ,  Cser T. ,  Csiszár I. ,  Deseő Z. ,  Edöcsény L. ,  Eördögh L. ,  Fuchs T. ,  Goldstein R. ,  Holbok S. ,  Kálmán Gy. ,  Katona P. ,  Kirz J. ,  Kovács L. ,  Krammer G. ,  Lackner Györgyi ,  Makkai M. ,  Mecseki A. ,  Orlik P. ,  Parlagh Gy. ,  Perneczky L. ,  Pintér L. ,  Quittner P. ,  Rácz M. ,  Rázga T. ,  Rédl Gy. ,  Roboz Ágnes ,  Rozsondai Z. ,  Solymoss O. ,  Spellenberg S. ,  Szentai E. ,  Tomor B. ,  Tranta F. ,  Uray L. ,  Vigassy J. ,  Zawadowski Alfréd ,  Zsombok Z. 
Füzet: 1954/november, 115 - 117. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Geometriai valószínűség, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/február: 595. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A keresett valószínűség attól függ, hogy milyen mennyiségekkel jellemezzük a két tetszés szerint kiválasztott pont helyzetét; különböző mennyiségek alapul választásának pedig az felel meg, hogy különböző eseményeket tekintünk egyenlően valószínűnek.

 

I. megoldás: Legyen a félkör sugara r és jelöljük a félkörív két végpontját A ill. B-vel (AB^=rπ), a két mozgó pontot C- ill. D-vel, és legyen AC^=x, AD^=y.
Történjék a tetszőleges pont kiválasztása úgy, hogy x és y gyanánt tetszőlegesen választunk két értéket 0 és rπ között.
A derékszögű koordináta rendszerben az összes lehetséges x, y értékek beborítják a (0,0), (0,rπ), (rπ,rπ) és (rπ,0) pontok által alkotott négyzetet (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Kedvezőek ezek közül csak azok a pontok, amelyekre nézve |x-y|rπ3, vagyis x-rπ3<y<x+rπ3. (Az 1. ábrán a sraffozott terület.) A keresett valószínűség tehát
v1=r2π-(2rπ3)2r2π2=1-49=590,556.

Almási Lajos (Bp., II., Rákóczi g. III. o. t.)
 

Megjegyzés: Jelen feladat átfogalmazható a VI. kötet 103. oldalán (1953 április) tárgyalt 1. sz. példára.
 

Roboz Ágnes (Bp., VI., Varga Katalin lg. III. o. t.)
 

II. megoldás: A körív két pontja húrt határoz meg, és minden húr a felezőpontja által egyértelműen meg van határozva, tehát a húrfelezőpontokat választjuk ki tetszőlegesen, és kedvezőek azok az esetek, amelyekben a húr nem nagyobb a sugárnál.
Először meg kell határozni az összes lehetséges húrfelezőpontok mértani helyét, vagyis azokat a pontokat az ABA^ félkörlap belsejében, amelyekhez tartozó húr végpontjai egyáltalán rajta vannak, az AB^ félköríven. Az A illetőleg B pontokból kiinduló és a félkörlapon belül fekvő húrok felezőpontjainak mértani helye az AO ill. OB körsugarak fölé rajzolt félkörök. (Az AB^ félkörnek 1:2 arányú kicsinyítése az A illetőleg B hasonlósági centrumból.) Az AO^, OB^ és AB^ félkörök által határolt idom pontjai képviselik tehát az összes lehetséges húrfelezőpontokat (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Az AB^ körívben rajzolt r hosszúságú húrok olyan körívet burkolnak, amelynek sugara nyilván a húrfelezőpontnak távolsága az O ponttól, vagyis (az AOC derékszögű háromszögből) r23. A húrfelezőpontra nézve tehát kedvezők mindazok a pontok, amelyek az r és r23 sugarú körök által meghatározott körgyűrűben és a fenti három körív által határalt t idomban vannak. (A 2. ábrában a sraffozott terület.)
A >>lehetséges terület<< tehát
T=r2π2-(r2)2π=r2π4.

A 2. ábra szerinti betűzésben
2I+2II+III+t=r2π2.(1)

Az OCD^O körcikknek szöge 180-230=120, sugara pedig (mint láttuk) r23, és így
2I+III=(r23)2π3=r2π4,(2)
továbbá
2I+2II=r2π4.(3)

(2) és (3) összegét kivonva (1)-ből
t-2I=0,
vagyis
t=2I=213(r2π4-3r2316)=r2(π6-38)
és így a keresett valószínűség
v2=tT=r2(π6-38)r2π4=4π-336π7,37026π0,391.

Lackner Györgyi (Bp., V., Fonóip. techn. III. o. t.)