Feladat: 592. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Balatoni F. ,  Balogh J. ,  Bártfai P. ,  Beke Gy. ,  Biczó G. ,  Csanády M. ,  Csiszár I. ,  Grätzer Gy. ,  Joó F. ,  Lackner Györgyi ,  Makkai M. ,  Németh L. ,  Orosz A. ,  Ott L. ,  Plichta J. ,  Quittner P. ,  Rázga T. ,  Rozsondai Z. ,  Solymoss O. ,  Szentai E. ,  Tomor B. ,  Vértes B. ,  Zawadowski Alfréd ,  Zsombok Z. 
Füzet: 1954/november, 111 - 112. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt gömb, Gúlák, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/február: 592. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük a két koncentrikus gömb közös középpontját O-val. A gúlalapok ‐ mivel érintik az O középpontú beírt gömböt, vagyis egyenlő távolságnyira vannak O-tól ‐ egybevágó körlapokat metszenek ki a köréírt gömbből. A gúlalapok köré írt körük sugara tehát egyenlő, és e köröknek középpontjai (K1, K2, K3, K4) egyben a beírt gömb érintési pontjai. Tehát OK1=OK2=OK3=OK4 szakaszok rendre merőlegesek a gúlalapokra (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Egyenlő sugarú körökben egyenlő húrokhoz egyenlő kerületi szögek tartoznak, amiből következik, hogy ha az ABC szögeit α, β, γ-val jelöljük, akkor a D csúcsnál levű élszögek is α, β, γ, és így ezeknek összege 180. Ami a D csúcsra áll, az teljesen ugyanúgy kimutatható bármely csúcsra. Ebből következik, hogy mind a négy háromszögben a szögek: α, β, γ. Mivel a körülírt kör sugara ‐ mint láttuk ‐ mind a négy háromszögben egyenlő, azért a négy háromszög egybevágó.
Három élszög csak úgy alkothat triédert, ha a legnagyobb élszög is kisebb a másik kettő összegénél. Jelen esetben a 3 élszög összege 180, tehát a legnagyobb élszög szükségképpen kisebb a derékszögnél, vagyis a négy egybevágó háromszög szükségképpen hegyesszögű.
Ezek szerint, ha a D csúcspontban összefutó 3 gúlalapot az ABC alaplap oldalai körül az alaplap síkjába forgatjuk, akkor a gúlának a 2. ábrában feltüntetett hálózatát nyerjük. (E hálózatból az is világosan leolvasható, hogy a gúla kitérő élei egyenlők.)
Még meg kell mutatnunk, hogy az eddig megállapított szükséges feltételek elégségesek is, vagyis ha egy tetszőleges ABC hegyesszögű háromszög csúcspontjain át párhuzamosakat húzunk a szemközti oldalakkal, az így nyert D1D2D3 háromszögben fekvő négy egybevágó háromszög (2. ábra) tényleg egy háromoldalú gúla hálózata és az így nyert gúla eleget tesz a kiszabott feltételeknek.
 
 
2. ábra
 

Ha az ABC a és b oldalai körül felhajtjuk a D1 ill. D2 csúcspontú gúlalapokat, amíg D1 és D2 egy térbeli D pontban egybeesik (ez elérhető, mivel CD1=CD2), akkor nyilván a D gúlacsúcspont merőleges vetülete az ABC alapsíkon D' nem egyéb, mint a D1D2D3 magasságpontja. Az így nyert DABD3AB, és ha az utóbbit felhajtjuk AB=c körül, a D3 pont is egybeesik a D ponttal, mivel a harmadik magasságvonal szükségképpen átmegy a magassági ponton. (Az ábrán még megszerkesztettük a gúla D'(D) magasságát is.)
A megszerkesztett gúla 4 oldalháromszöge köré egyenlő sugarú körök írhatók. Ezeknek, 3‐3 pontja a tetraéder köré írt gömbön van, tehát a négy kör teljes egészében is. De egy gömbön levő egyenlő sugarú körök középpontjai egyenlő távolságra vannak a gömb középpontjától és éppen a gömb középpontjából a körök síkjára bocsátott merőlegesek talppontjai. Tehát a körért gömb középpontja egyszersmind a határlapokat érintő, beírt gömb középpontja is.