Feladat: 586. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ambrus G. ,  B. Nagy Kornélia ,  Bagi A. ,  Bárdos A. ,  Bauer A. ,  Beke Éva ,  Beke Mária ,  Beliczky G. ,  Erdős S. ,  Fuchs T. ,  Gergely P. ,  Goldstein R. ,  Grätzer Gy. ,  Holbok S. ,  Kálmán Gy. ,  Kirz J. ,  Kovács J. ,  Lackner Györgyi ,  Masszi Gy. ,  Mecseki A. ,  Ott L. ,  Pátkai Gy. ,  Plichta J. ,  Roboz Ágnes ,  Rozsondai Z. ,  Solymoss O. ,  Szeidl B. ,  Székely T. ,  Szentai E. ,  Tóth P. ,  Tranta F. 
Füzet: 1954/október, 55 - 56. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gömbi geometria, Terület, felszín, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1954/január: 586. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen a változó gömb sugara KO=ϱ. A két gömb KO centrális egyenesén átfektetett minden sík a két gömbből egy-egy főkört metsz ki, melyeknek közös húrja legyen AB=h (lásd ábrát).

 
 

E két főkörnek a KO tengely körüli forgásából keletkezik a két gömb, és az A (ill. B) pont forgásából pedig a két gömb közös (áthatási) görbéje: az O1 középpontú, h2 sugarú kör. A változó K középpontú és ϱ sugarú gömbnek az adott szilárd gömbbe eső része, tehát e kör által határolt gömbsüveg, melynek magassága O1O=m és felszíne legyen F. Ha a változó gömbben az O pontnak átellenes pontját P-vel jelöljük, akkor a Thales-tétel értelmében OAP-ben az A derékszög.
Ismert tétel alapján
OA2=OPOO1,vagyisr2=2ϱm,
amiből
m=r22ϱ,
és így a gömbsüveg ismert felszínképletét felhasználva
F=2ϱπm=2ϱπr22ϱ=r2π.

Látjuk tehát, hogy a szilárd r sugarú gömbbe eső F területrész egy ϱ-tól, tehát a K pont helyzetétől, független állandó.
Határesetek: a) Ha ϱ=r2, akkor a változó gömb, belülről érintve az adott szilárd gömböt, teljesen annak belsejébe esik. Tehát a kérdéses felület ez esetben
F=4ϱ2π=4(r2)2π=r2π.

b) Ha ϱ minden határon túl megnő, akkor a változó sugarú gömb egy, az O ponton átmenő és az OK irányra merőleges síkká fajul, a közös rész pedig a sík által kimetszett r sugarú főkörmetszet, amelynek területe szintén r2π.
 

B. Nagy Kornélia (Tiszaföldvár, Hajnóczy g. IV. o. t.)