Feladat: 569. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Eördögh László 
Füzet: 1954/május, 145 - 147. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Szabályos testek, Térgeometriai számítások trigonometria nélkül, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1953/november: 569. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Legyenek az ABCDEF oktaéder AD és BC élei merőlegesek a rajzunk síkjára és vetítsük az oktaédert merőlegesen erre a síkra (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

A vetületben az AD és BC élek ponttá fajulnak. Az AD és EB kitérő éleken a keresett MN pontokat az az egyenes metszi ki, amely (amellett, hogy mindkét élt metszi) mindkét élre merőleges (normál transzverzális). Ebből a meghatározásból következik, hogy MN párhuzamos a képsíkkal és így a vetületben valódi nagyságban látszik. Mivel az EB él vetítősíkja párhuzamos az AD éllel, azért a vetületben is MNEB. Az EN és NB aránya (párhuzamos vetítésről lévén szó) a térben és vetületben ugyanaz.
A vetületben
NBCBOE,
mint közös hegyesszöggel bíró derékszögű háromszögek, tehát
MN:AB=EO:EB.

DeAB=a,EO=a22ésEB=a23,és ígyMN=aa22a23=a63.NB=AB2-MN2=a2-2a23=a33,EN=EB-NB=a23-a33=a63.



Tehát EN:NB=1:2.
Tehát a keresett pontok az éleket 1:2 arányban osztják, és a keresett minimális távolság MN=a63.
 

II. megoldás: Legyen az oktaéder ABC lapja rajzunk síkjában. Ez esetben az e lappal párhuzamos DEF lap rajzunk síkjával párhuzamos és az oktaéder ortogonális vetületét rajzunk síkjában a 2. ábra mutatja.
 
 
2. ábra
 

Az AB és DE élek normál transzverzálisa MN most nyilván merőleges rajzunk síkjára és így vetülete ponttá fajul. Ha a vetületben AB és EF metszéspontját P-vel jelöljük, akkor a szögeket tekintve triviális, hogy AM=ME=MP=PE=PB, vagyis az M pont harmadolja az AB élt.
Az MN távolság nem egyéb, mint az [ABC] sík távolsága a vele párhuzamos [DEF] síktól, vagyis pl. a D pont távolsága a képsíktól. Utóbbi olyan derékszögű háromszög befogója, melynek átfogója a térben az ACD magassága, és másik befogója ennek az átfogónak DQ vetülete. DQ az oktaéder vetülete köré írt kör sugarának a fele és így harmadrésze a QB lapmagasságnak.
Tehát
MN=(a23)2-(a63)2=3a24-a212=8a212=a23=a63.

Eördögh László (Bp., VIII., Apáczai Csere g. IV. o. t.)