Feladat: 554. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bártfai P. ,  Biczó G. ,  Fuchs T. ,  Gergely J. ,  Grätzer Gy. ,  Kovács László ,  Pátkai Gy. ,  Quittner P. ,  Rázga T. ,  Vigassy József ,  Zawadowski Alfréd 
Füzet: 1954/március, 74 - 76. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Egyéb sokszögek hasonlósága, Forgatva nyújtás, Síkgeometriai bizonyítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1953/szeptember: 554. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először megmutatjuk, hogy bármely két hasonló és megegyező körüljárású háromszöghöz található a síkban olyan O pont, amelyből a két háromszög forgatva-nyújtással egymásba átvihető.
Ha a megfelelő oldalak már az alaphelyzetben párhuzamosak (vagyis a két háromszög perspektívhelyzetű), akkor a külső hasonlósági centrum a keresett O pont és forgatásra nincs szükség. Ha a perspektív helyzet mellett még a háromszögek egybevágósága is fennáll, akkor O a végtelenbe kerül, vagyis a két háromszög párhuzamos eltolással vihető át egymásba. Ezekben a speciális esetekben tételünk bizonyítása triviális.

 
 
1. ábra
 

Általában azonban a megfelelő oldalak metszéspontjai O', O'', O''' (1. ábra) a végesben vannak és ‐ mivel a két adott háromszög megfelelő szögei egyenlők ‐ 2‐2 megfelelő oldal szöge is mindenkor egyenlő. Ha ezt a szöget φ-vel jelöljük, akkor nyilván φ szöggel kell majd pl. az A1B1C1-et elforgatni az A1*B1*C1 helyzetbe, hogy a két háromszög perspektív helyzetbe kerüljön egy O pontra nézve, amely O pontból való OA2OA1*=OB2OB1*=OC2OC1* arányú kicsinyítés (ill. nagyítás) célhoz vezet. Tehát a keresett O pontból az A1A2, B1B2, C1C2 szakaszok az előbb meghatározott φ szög alatt látszanak. Megoldás mindig van, mert az A1 A2 és B1 B2 fölé rajzolt látókörívek (k1 és k2) egyik közös pontja mindenesetre az O' pont, tehát kell hogy legyen még egy közös O pontjuk. Ha az így megszerkesztett O pont körül az A1B1C1-et φ szöggel elforgatjuk az A1*B1*C1* helyzetbe, akkor a C1OC1*=φ és az előbbiek alapján az A1*B1*C1* és az A2B2C2 háromszögek megfelelő oldalai párhuzamosak. Tehát e két háromszög perspektív helyzetben van, mely perspektivitásnak centruma az A1*A2 és B1*B2 egyenesek metszéspontja O, de akkor szükségképpen C1*C2 egyenes átmegy az O ponton, tehát a C1OC2 is egyenlő φ-vel, vagyis a C1C2 fölé rajzolt ‐ φ-szögnek megfelelő ‐ látókörív is átmegy az O ponton.
 
 
2. ábra
 

Ha megszerkesztjük a feladat szerint az A3B3C3-et (2. ábra), akkor az előbbiek alapján
OA1A2OB1B2OC1C2
a szerkesztés szerint
A1A2A3B1B2B3C1C2C3
és így
OA1A3A2  négyszög  OB1B3B2OC1C3C2  négyszög,
és a körüljárás iránya is megegyező.
De ebből következik, hogy a másik átló által lemetszett háromszögek is hasonlók és megegyező körüljárásúak, vagyis
OA1A3OB1B3OC1C3,
ami viszont azt jelenti, hogy A3B3C3 forgatva-nyújtással keletkezik az A1B1C1-ből, tehát hozzá hasonló és egyező körüljárású.
 

Vigassy József (Bp., I., Petőfi g. IV. o. t.)