Feladat: 546. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Almási Z. ,  Bártfai P. ,  Beke Éva és Mária ,  Beke Gy. ,  Beretvás T. ,  Biczó G. ,  Boros P. ,  Csáki E. ,  Csanády M. ,  Csiszár Imre ,  Csonka P. ,  Damjanovich S. ,  Deseő Z. ,  Eördögh L. ,  Farkas F. ,  Gaál I. ,  Gergely J. ,  Goldstein R. ,  Grätzer Gy. ,  Gutay L. ,  Gyapjas F. ,  Hammer E. ,  Holbok S. ,  Horváth J. ,  Horváth Matild ,  Kántor S. ,  Klafaszky E. ,  Kovács László ,  Lábos E. ,  Lackner Györgyi ,  Marik M. ,  Papp Z. ,  Pasitka B. ,  Pátkai Gy. ,  Peák I. ,  Rácz M. ,  Rédly E. ,  Reichlin V. ,  Rockenbauer Magda ,  Sóti F. ,  Theisz P. ,  Tóber E. ,  Tomor B. ,  Varga Gy. ,  Vigassy J. ,  Zawadowski Alfréd ,  Zsombok Z. 
Füzet: 1954/február, 49 - 51. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szabályos testek, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1953/május: 546. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. A betűzést az 1. ábra mutatja.

 
 
1. ábra
 

Legyen MGAD és NHAF, akkor AGM és FHN egyenlőszárú derékszögű háromszögek, amelyeknek átfogója (x) egyenlő. Tehát
AGMΔFHNΔ,
és így x-töl függetlenül mindig
MG=NH,
vagyis MNGH. Ebből viszont következik, mivel GH állandóan az ADF síkban mozog, hogy MN állandóan párhuzamos az ADF síkkal. (Egy egyenes párhuzamos egy síkkal, ha egy a síkban fekvő egyenessel párhuzamos.)
Mivel AB az ADF síkra (mert e síknak két különböző irányú egyenesére AD- és AF-re merőleges), azért az ADF síkkal párhuzamos MN is állandóan merőleges AB-re. Az MN-en átmenő AB-re merőleges sík messe az AB-t a T pontban. Tehát MTAB és NTAB
Az MN távolság O felezőpontjának merőleges vetülete az ABCD síkon szükségképpen MT felezőpontja O', és O merőleges vetülete az ABEF négyzetlapra O'' felezi az NT távolságot. (OO' ill. OO'' az MTN derékszögű háromszög középvonalai.) Tehát, ha x változik 0-tól a2-ig, az O felezőpont leír a térben egy olyan mértani helyet, amelynek merőleges vetülete az ABCD négyzetlapon az O' pont által befutott AA1 súlyvonala az ABCΔ-nek, míg az ABEF síkon levő O'' vetület leírja a BB1 súlyvonalát a BAFΔ-nek. Ebből következik, hogy O pontok mértani helye a B1A1 távolság, ahol B1 az AF négyzetoldal, A1 a BC négyzetoldal felezőpontja.
2. Pythagoras tételének felhasználásával
MN2=MT2+NT2=(AM2)2+(BN2)2=(x2)2+(a2-x2)2==x22+2a2-2ax2+x22=x2-a2x+a2.



Ennek a függvénynek ábrája egy parabolaív a 0xa2 intervallumban. E parabolaív végpontjai: (0,a2) és (α2,a2) pontok.
MN2 így is írható:
MN2=(x-a22)2+α22,
amiből kitűnik, hogy MN2, és vele együtt MN értéke minimális, ha a sohasem negatív első tag 0, vagyis, ha
x=α22,mikor isMN2=α22,azazMN=α22.
Tehát a parabola főtengelye az x=α22 egyenes, és csúcspontja az (α22,α22) pont (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

3. Mint láttuk, MN minimális, ha x=a22, vagyis M és N négyzetközép-pontok, és MN minimális értéke a22. Tehát ebben az esetben az AMN és a BNM háromszögek egyenlőoldalúak és így kimondhatjuk: ha MN minimális, akkor AMN=α=60, és BNM=β=60.
4. Mivel TA=TM is TB=TN, azért az
ATNΔMTNΔMTBΔ,
mert mindhárom háromszög derékszögű és befogóik egyenlők. Ebből következik az átfogók egyenlősége, vagyis az MNAΔ és az NMBΔ egyenlőszárú, AM, ill. BN alappal. Tehát
cosα=AM2MN=x2x2-ax2+a2,éscosβ=BN2MN=a2-x2x2-ax2+a2.

Ebből kitűnik, hogy az α=β=90 feltevés arra vezetne, hogy x és a2-x egyidejűleg 0 volna, ami nyilván lehetetlen, tehát tényleg MN nem lehet egyszerre mindkét átlóra merőleges.
5. x=a2 esetén
cosα=a4a24-a222+a2=14-82+16=125-22=123,172,
amiből
lg cosα=9,5305-10,
és így
α=7010'.

Csiszár Imre (Bp., I., Petőfi g. I. o. t.)