Feladat: 544. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bártfai P. ,  Beke Gy. ,  Beretvás T. ,  Biczó G. ,  Csáki E. ,  Csiszár I. ,  Damjanovich S. ,  Deseő Z. ,  Eördögh L. ,  Farkas F. ,  Gaál I. ,  Gergely P. ,  Goldstein R. ,  Grätzer Gy. ,  Gyapjas F. ,  Hammer E. ,  Kántor S. ,  Klafszky E. ,  Kohl Katalin ,  Kovács László ,  Lábos E. ,  Lackner Györgyi ,  Marik M. ,  Mohos B. ,  Papp Z. ,  Pátkai Gy. ,  Péntek L. ,  Quittner P. ,  Roboz Ágnes ,  Rockenbauer Magda ,  Schmidt E. ,  Sóti F. ,  Szabados J. ,  Theisz P. ,  Tomor B. ,  Tóth Ágota ,  Vigassy J. ,  Zawadowski Alfréd ,  Zsombok Z. 
Füzet: 1954/január, 24 - 26. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hossz, kerület, Terület, felszín, Síkgeometriai szerkesztések, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1953/május: 544. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
1. ábra
 

Képzeljük a feladatot megoldottnak pl. az 1. ábrában P1Q1. A CP1 távolságot x-szel, a CQ1 távolságot y-nal jelölve, a feladat értelmében
x+y=s,(1)
ahol s a háromszög fél kerülete,

és
xysinγ2=12absinγ2,
vagyis (mivel sinγ0)
xy=ab2.(2)

Tehát a feladat most már abból áll, hogy szerkesszünk olyan x, y távolságokat, amelyeknek összege s és mértani középarányosa megegyezik a és b2 vagy b és a2 mértani középarányosával.
 

A szerkesztés menete: Megszerkesztjük b és a2 mértani középarányosát: abc=AH1-et (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

Rajzolunk egy FG=s átmérőjű félkört, és húzzunk az átmérővel párhuzamos egyenest, melynek távolsága az átmérőtől AH1. Ez a párhuzamos metszi ki a félkörből a H'1 pontot, amelynek vetülete az átmérőn (T1) osztja fel az s átmérőt a keresett x és y részekre. (A 2. ábrában x1y1=H'1T1=AH1=ab2).
A megoldhatóság feltételei: (1) és (2)-ből x és y-t kiszámítva, nyerjük hogy
x(s-x)=ab2,vagyisx2-sx+ab2=0,
amiből
x1=y2=s+s2-2ab2ésx2=y1=s-s2-2ab2

Ahhoz, hogy a feladat az a és b(a>b) oldalakon megoldható legyen, szükséges és elégséges, hogy a gyökök valósak legyenek és azonkívül a nagyobbik gyök rámérhető legyen a nagyobbik oldalra, a kisebbik gyök pedig a kisebbik oldalra.
Elsősorban szükséges tehát, hogy a diszkrimináns ne legyen negatív. Tehát s22ab, vagyis
4s2=(2s)2=(a+b+c)28ab.(3)
Továbbá teljesülnie kell, hogy
s2+s2-2ab2a,(4)
és
s2-s2-2ab2b.(5)

1. Bebizonyítjuk, hogy a>c>b esetén e feltételek mindig teljesülnek.
(3) teljesül, mert ez esetben a baloldal akkor a legkisebb, ha c a legkisebb, vagyis c=b, de
(a+2b)2=a2+4ab+4b2=a2-4ab+4b2+8ab=8ab+(a-2b)28ab,
ami nyilván igaz.
(4) így írható:
s2-2ab2a-s.
Mivel a nem a legkisebb oldal, azért a jobboldal pozitív és így négyzetre emelve
s2-2ab4a2-4as+s2,
amiből
ca,
ami feltétel szerint igaz, vagyis (4) teljesül.
(5) is teljesül, mert ha b>s2, akkor (5) nyilvánvaló, ha pedig b<s2 akkor (5) így írható:
s2-2ab2s2-b,
ahol a jobboldal pozitív, és négyzetre emelés után nyerjük, hogy
cb,
ami mindenképpen igaz.
Viszont
s2+s2-2ab2b(6)
nem teljesül, mert ha b<s2, akkor (6) nem teljesülése nyilvánvaló, ha pedig bs2, akkor (6) így is írható
s2-2ab<2b-s,
ahol a jobboldal pozitív, és négyzetre emelés után nyerjük
cb,
ami ellentmond a feltevésnek.
Tehát a legnagyobb és legkisebb oldalon mindig van 1 és csakis 1 megoldás: a két gyök ilyenkor mindig valós, és a nagyobbik gyök rámérhető a nagyobbik oldalra (és csakis oda) a kisebbik gyök pedig rámérhető a kisebbik oldalra. (Az 1. ábrán P1Q1CP1=x1, CQ1=y1).
2. Az előbbiekben láttuk, hogy a>b feltétel mellett (4) csak úgy teljesülhet, ha ca, ami azt jelenti, hogy az a és b oldalon, csak úgy lehet megoldás, ha a-nál nagyobb oldala nincs a háromszögnek, más szóval: a két legkisebb oldalon soha sincs megoldás.
3. a>b>c esetén is lehet az a, b, azaz a két legnagyobb oldalon megoldás, ha a (3), (4) és (5) alatti feltételek teljesülnek, de ez esetben ‐ mint azt az 1. pontban láttuk ‐ (6) is teljesül, vagyis a nagyobbik gyök a kisebbik oldalra is rámérhető.
Tehát lehet a két legnagyobb oldalon 2 megoldás. (Az 1. ábrán P2Q2 és P3Q3. BP2=BQ3=x2, BP3=BQ2=y2). E két megoldásban a háromszögrészek mindig egybevágóak, de a négyszögrészek nem.
 

Egyenlő oldalú háromszög esetén (2s=3a) a gyökök a és a2, vagyis a 3 szimmetria-tengely oldja meg a feladatot. Egyenlő szárú háromszög esetén (alap szár) szimmetrikus megoldások lépnek fel; ezeknek taglalását az olvasóra bízzuk.