Feladat: 520. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bártfai Pál ,  Csáki Endre ,  Csiszár Imre 
Füzet: 1953/november, 101 - 102. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Derékszögű háromszögek geometriája, Hossz, kerület, Trapézok, Paralelogrammák, Szabályos testek, Szabályos sokszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1953/február: 520. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: A betűzést az ábra mutatja. M, N, P az illető élek felezőpontja,. tehát MN a keresett távolság.

 
 

A MNP-ben MP (mint a DEA középvonala) =a2, PN=a, az MPN=EDC=60 (mert a szárak párhuzamosak és egyirányúak). Ebből következik, hogy MNP derékszögű háromszög, melynek átfogója PN=a, egyik befogója MP=a2 és így a keresett MN befogó =a23.
 

Csáki Endre (Győr, Révai g. IV. o. t.)
 

II. megoldás: A BE él Q felezőpontját összekötve az M és N pontokkal, a nyert PNQM trapéz PN oldala a, a többi 3 oldal pedig a2 vagyis ez a trapéz egy a2 oldalhosszúságú szabályos hatszögnek (az oktaéder szabályos hatszög metszetének) a fele. E hatszög köré irt kör sugara tehát a2 és így a körbeírt szabályos háromszög oldala MN=a23.
 

Bártfai Pál (Bp., L, Petőfi g. II. o. t.)
 

III. megoldás: Legyen R a DE él felezőpontja, akkor MRADNC, és MR=a2=NC, vagyis NCRM paralelogramma, mert két oldal párhuzamos és egyenlő. Ebből következik, hogy a másik két oldal is egyenlő (és párhuzamos), vagyis MN=CR. (Más szóval: CR MN-nek párhuzamos eltolása). De CR a CDE szabályos háromszög magassága és így MN=a23.
 

Csiszár Imre (Bp., I., Petőfi g. I. o. t.)