Feladat: 450. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Balaton F. ,  Bali Gy. ,  Csaba L. ,  Csáki E. ,  Dancs I. ,  Deseő Z. ,  Durst I. ,  Főző Éva ,  Francsics I. ,  Fülöp J. ,  Gaál I. ,  Grätzer Gy. ,  Gutay L. ,  Gyapjas F. ,  Gyenes Gy. ,  Hadi I. ,  Horváth J. ,  Huszár k. ,  Kántor S. ,  Kovács László ,  Lipka I. ,  Marik Miklós ,  Miklós Margit ,  Mohos B. ,  Nagy B. ,  Németh László ,  Révi F. ,  Rockenbauer Magda ,  Schmidt E. ,  Schmidt I. ,  Szabó J. ,  Szabó Magdolna ,  Tilesch F. ,  Tomor B. ,  Vigassy József ,  Zatykó L. ,  Zawadowski Alfréd 
Füzet: 1953/január, 15 - 17. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Trigonometrikus egyenlőtlenségek, Trigonometriai azonosságok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1952/május: 450. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Mivel α hegyesszög, azért egyenlőtlenségünk mindkét oldala pozitív, tehát négyzetre emelhető, vagyis elegendő a következő egyenlőtlenséget igazolni:

sin2α+cos2α+2sinαcosα2.
De
sin2α+cos2α=1,2sinαcosα=sin2α
és így
sin2α1,
ami nyilván igaz. Az egyenlőségi jel akkor érvényes, ha α=45.
 

Marik Miklós (Bp. I., Fürst S. g. II. o. t.)
 

II. megoldás:
Az α hegyesszög mindig ilyen alakban írható
α=45±β,ahol0β<45.
Tehát
sinα=sin45cosβ±cos45sinβ=22(cosβ±sinβ)(1)cosα=cos45cosβsin45sinβ=22(cosβsinβ)(2)
(1) és (2) összege:
sinα+cosα=2cosβ
Tehát sinα+cosα lehető legnagyobb értéke 2, midőn cosβ=1, vagyis β=0 és így α=45.
 

Zawadowski Alfréd (Bp. I., Petőfi g. III. o. t.)
 

III. megoldás: Vegyünk fel egy AB=1 szakaszt és rajzoljuk meg azt a körívet, amelynek pontjaiból az AB távolság 45 alatt látszik. (1. ábra.)
 
 
1. ábra
 

Mivel a középponti szög 90, azért a látókörív sugara 22AB fölé ABC derékszögű háromszöget szerkesztve, melynek A-nál levő szöge tetszőleges α, akkor AC=cosα és BC=sinα. Messe az AC befogó meghosszabbítása a látókörívet C' pontban, akkor a keletkezett BCC' derékszögű háromszög egyenlő szárú, mert C'=45, vagyis CC'=CB=sinα. Tehát AC'=sinα+cosα. Ha α változik, az AC' húr is változik, de mindig kisebb marad az átmérőnél, 2-nél. A legnagyobb értéket sinα+cosα=AC' akkor éri el, ha AC' átmérő, vagyis AC'=2 és ez esetben α=45. (Az 1. ábrából még leolvasható, hogy ha α hegyesszög, akkor AC'=sinα+cosα minimális értéke 1, midőn α=90.)
 

Vigassy József (Bp. I., Petőfi g. II. o. t.)
 

IV. megoldás: Próbáljuk grafikusan megoldani a
sinα+cosα=c
egyenletet, ahol c megadott konstans érték. (2. ábra) A c-hez tartozó α szöget úgy nyerjük, hogy a -45-os  szög mozgó szárát önmagával párhuzamosan eltoljuk c távolsággal.
 
 
2. ábra
 

Az eltolt egyenes (ábránkon vonalkázva), általában 2 pontban metszi a negyedkört, tehát 2 megoldást kapunk α-ra. A c-t változónak tekintve, α-ra hegyesszögű megoldás a c változónak csak bizonyos intervallumában van: c legkisebb értéke 1, mikor is α1=0 és α2=90 és legnagyobb értéke pedig midőn α1=α2=45, vagyis az eltolt egyenes érinti a negyedkört. Ez esetben c=2. Tehát ha α hegyesszög
1sinα+cosα2.

Megjegyzés: Ha elejtjük azt a követelményt, hogy a hegyesszög, akkor ábránkból rögtön látható, hogy
-2c2
esetén van megoldás.
 

Kovács László (Debrecen, Ref. g. II. o. t.)