Feladat: 434. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Balatoni F. ,  Balázs B. ,  Bálint F. ,  Bártfai P. ,  Bujdosó A. ,  Csáki E. ,  Dancs I. ,  Deseő Z. ,  Durst E. ,  Grätzer Gy. ,  Horváth J. ,  Huszár k. ,  Kántor S. ,  Kardos P. ,  Klofszky E. ,  Kristóf T. ,  Mohos B. ,  Németh László ,  Pataki Gy. ,  Pergel J. ,  Rédly E. ,  Reichlin V. ,  Rejtő P. ,  Roboz Ágnes ,  Rockenbauer Magda ,  Schmidt E. ,  Sohár P. ,  Szabó D. ,  Szathury Éva ,  Szekerka P. ,  Tahy P. ,  Tilesch F. ,  Tomor B. ,  Zatykó L. ,  Zobor E. 
Füzet: 1952/november, 100. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Összefüggések binomiális együtthatókra, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1952/március: 434. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Már az (a+b) négyzeténél, köbénél és 7-ik hatványánál észrevehettük, hogy az együtthatók sora balról jobbra olvasva ugyanaz, mint jobbról balra olvasva. Ez természetesen következik a szimmetriaviszonyokból, t. i. abból, hogy (a+b)n=(b+a)n. De közvetlenül is bebizonyíthatjuk, hogy az elölről számított (k+1)-edik tag együtthatója (nk) egyenlő a hátulról számított (k+1)-edik binomiális együtthatóval (nn-k)-val, ahol k=0,1,2,...,n.

k=0ésk=nesetén(n0)=1=(nn)k=1,2,...,(n-1)esetén pedig(nk)=Cnk=Vnkk!és mivelVnk=Pn(n-k)!=n!(n-k)!,


azért
(nk)=n!k!(n-k)!.

Ha itt most k helyett (n-k)-t írunk, akkor a nevező két tényezője cserélődik fel:
(nn-k)=n!(n-k)![n-(n-k)]!=n!(n-k)!k!=(nk)
Hogy (nk)=(nn-k), vagyis Cnk=Cnn-k abból az egyszerű meggondolásból is következik, hogy n elemből annyiféleképpen lehet k elemet kiválasztani, ahányféleképpen (n-k) elemet visszahagyni és fordítva.1
 

Ha az (nk) szimbólumban k>n2, akkor természetesen előnyösebb (nk) helyett a vele egyenlő (nn-k)-t kiszámítani. Pld. (75)=(72)=7612=21, (98)=(91)=9 stb.
1Ezzel megoldását adtuk a 434. sz. feladatnak.