Feladat: 408. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Babics B. ,  Balatoni F. ,  Csaba L. ,  Csom Gy. ,  Darvas I. ,  Durst E. ,  Főző Éva ,  Grätzer Gy. ,  Horváth J. ,  Kántor S. ,  Keszei J. ,  Németh Gy. ,  Papp I. ,  Pergel J. ,  Rejtő Péter ,  Révész P. ,  Schmidt E. ,  Schmidt Ibolya ,  Szabó D. ,  Szabó J. ,  Szabó Magdolna ,  Szilárd M. ,  Tahy P. ,  Tilesch F. ,  Vértes A. ,  Vida Piroska ,  Zatykó L.. ,  Zobor E. 
Füzet: 1952/május, 136 - 137. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Hossz, kerület, Négyzetek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1951/december: 408. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megjegyzés. Mielőtt a megoldásra rátérnénk, vegyük észre, hogy az AM egyenes a négyzetet egy trapézra és egy háromszögre bontja és ha megállapodunk abban, hogy a háromszög csúcsát jelöljük D-vel, ezzel biztosítjuk, hogy a tételt az első megfogalmazásban mondjuk ki, tehát BN+DM=AM, így a másik megfogalmazással nem is kell törődnünk.

 

I. megoldás. Mérjük vissza AM egyenesen M pontból az MD távolságot, nyerjük a K pontot, ha sikerül bebizonyítanunk, hogy KA=NB, ezzel tételünket igazoltuk.
 
 

Kössük össze a D pontot K-val, messe ez az egyenes az AB oldalt N' pontban.
A szerkesztés szerint az AKN' egyenlő szárú (hiszen DKM-höz hasonló), ezért AN szögfelező merőleges N'D-re. Ebből az következik, hogy
ABNDAN',
NB=N'A=KA
(a legutolsó egyenlőség abból folyik, hogy AKN' egyenlő szárú)
 

Rejtő Péter (Bp. Ref. gimn. IV. o. t.)

 

II. megoldás. Mérjük rá a BN távolságot D-től kezdve CD meghosszabbítására, nyerjük az N' pontot, melyet összekötünk A-val. Tételünket bebizonyítottuk, ha sikerül kimutatni, hogy MA=MN'.
 
 

Jelöljük az elfelezett szöget α-val, ekkor az A csúcsnál egy ívvel megjelölt szög 90-α a mellette fekvő két íves szög pedig α2 miután ABNADN'. Ugyanezért az N'-nél fekvő szög egyenlő az N-nél fekvő hegyesszöggel, tehát 90-α2. De ennyi az A-nál fekvő egyíves és kétíves szög összege is (90-α+α2=90-α2) tehát AMN' egyenlő szárú és MA=MN'.
 

Schmidt Ibolya (Kaposvár, Munkácsy lg. III. o. t.)