Feladat: 406. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Reichlin V. ,  Schmidt E. ,  Sohár P. 
Füzet: 1952/május, 133 - 134. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Terület, felszín, Húrnégyszögek, Diszkusszió, Háromszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1951/december: 406. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A kívánt tulajdonságú húrnégyszögek közül próbáljuk azt megszerkeszteni, melynek egyik oldala a, ennek a-val szembenfekvő oldala d, az AB oldal A melletti szakaszával γ szöget (következésképpen az AC oldal megfelelő szakaszával β szöget) zár be. Rajzoljunk egy ilyen egyenest és szerkesszük meg a vele párhuzamos egyenesek közül azt, amelyik a háromszög területét a kívánt 1:2 arányban osztja.

 
 

Tekintsük a B csúcsból kiinduló és a b oldalt 1:2 arányban osztó egyenest, ez a területet is 1:2 arányban osztja és ismeretes miként lehet ezt az arányos osztást a-val párhuzamos egyenessel is végrehajtani.1 Erre a szerkesztésre vezethetjük vissza a feladat megoldását, ha B-n át d-vel párhuzamost húzunk, AC-t meghosszabbítjuk és az ABC-höz hozzácsatoljuk az így nyert T3 háromszöget, melynek harmadik csúcsát jelöljük D-vel.
 
 

Ugyanis az ABD-et BD-vel párhuzamos egyenessel T1:(T2+T3) arányban osztva, az a PQ egyenes (eredményvonallal jelöltük) ABC-et is a kívánt arányban osztja.
Figyelembe véve, hogy APQACB (mert a szögeik egyenlők) megfelelő oldalaik négyzete úgy aránylik egymáshoz, mint területeik. Tehát pl. AQ2:AB2=1:3, következésképpen
AQ=AB3=ABAB3,
eszerint AQ-t úgy is megszerkeszthetjük, hogy az AB fölé rajzolt Thales-kört az AB-re annak egyharmadában emelt merőlegessel elmetsszük.
Az a oldalból kiindulva, ahogy tettük, megoldást csak akkor kapunk, ha AQ=c3<b és AP=b3<c.
Ezek közül az egyik mindig fennáll, pl. ha c>b akkor b3<c. Általában ha c>b>a, akkor nem állhat fenn egyidejűleg, hogy cb3 és ba3, mert e két egyenlőtlenség szerint c>3a, azaz c3a és c3b; ezekből összeadással nyerjük, hogy c1+33a+b ami ellentmondás, mert 1+33<1 és így c>a+b lenne.
Ha pedig az ellentmondásra vezető egyenlőtlenségek egyike helyett fennáll pl. b<a3, akkor a c>b>a feltétel szerint a<b3 is fennáll és a két egyenlőtlenség értelmében a c oldal fölé lehet megszerkeszteni a kívánt húrnégyszöget.
1L. a gimn. II. o. Matematika tankönyv 72‐74. oldalán.