Feladat: 334. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  ifj. Csonka Pál ,  Kántor S. 
Füzet: 1951/december, 236. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Terület, felszín, Egyéb sokszögek geometriája, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1951/augusztus: 334. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Állapítsuk meg, hogy a sokszög a és b oldala két szomszédos osztáspontjának összekötővonala által lemetszett háromszög területe, mely λ értéknél a legnagyobb!

 
 

Egy ilyen háromszög területe:
t=(a-λa)λbsinγ2=(1-λ)λabsinγ2.
Ilyen kifejezések összegét kell vizsgálnunk.
Minthogy az absinγ2 kifejezések összege állandó, elégséges azt megtudni, hogy az y=(1-λ)λ=-λ2+λ kifejezés milyen λ értéknél maximális. Ez a függvény λ, y koordinátarendszerben, az y tengellyel párhuzamos tengelyű parabolával ábrázolható. Ez a parabola a λ=1, és λ=0 helyeken metszi a λ tengelyt, λ legnagyobb értéke tehát a λ=0,5 helyen van.
 

ifj. Csonka Pál (Budapest, III. o.)
 

Megjegyzés. 1. A maximum helye tisztán algebrailag így adódik: y=14-(1-12)2 maximumát, 14-et ott veszi fel, ahol e négyzet értéke 0, vagyis a=12.
2. Az állítás nem igaz horpadt sokszögekre, mert ott a számításban szereplő háromszögek egy része csökkenést, másik része növekedést jelent az adott sokszög területéhez képest. Így a λ(λ-1) szorzat növekedésével lehet, hogy nő, de az is lehet, hogy csökken az új sokszög területe. Ha pedig pl. egy négyzet csúcsaiba 45-os szögeket helyezünk el úgy, hogy az átlók legyenek a szögfelezőik, akkor olyan csillag-négyszöget kapunk, amelyről a fenti módon készített sokszögek mind egyenlő területűek.