Feladat: 307. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1951/november, 160 - 161. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Fizikai jellegű feladatok, Kocka, Ohm-törvény, Egyéb ellenállás-kapcsolások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1951/május: 307. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Előrebocsátjuk, hogy elágazásnál az egyes ágakban folyó áramerősségek összege egyenlő a főágban folyó áram erősségével: i=i1+i2+i3+..., és két párhuzamos ágban folyó áramok erőssége fordítva arányos az ágak ellenállásával: i1:i2=r2:r1. Sorosan kapcsolt vezetők eredő ellenállása egyenlő az egyes ellenállások összegével: r=r1+r2+r3+..., párhuzamosan kapcsolt vezetők eredő ellenállásának reciprok értéke egyenlő az egyes ellenállások reciprok értékének összegével:

1r=1r1+1r2+1r3+

a) Állítsuk függőlegesre azt a testátlót, melynek két végpontjára adjuk a feszültséget, e két pont legyen A és H, feszültségük V1 és V3.
 
 

Három‐három további csúcspont egy magasságban van (B, C és D, ezenkívül E, F és G) ezek feszültsége is közös, V2 ill. V4, ami abból következik, hogy egyformán fölépített, egyenlő ellenállású vezetők kötik azokat össze mind az A, mind a H ponttal. A V1 és V2 feszültségű pontok között 3 drb. párhuzamosan kapcsolt 1 Ω-os vezető halad, melyek eredő ellenállása 1/3 Ω, ugyanennyi a V3 és V4 feszültségű pontokat összekötő vezetők eredő ellenállása is. A V2 és V3 feszültségű pontokat 6 vezető köti össze, ezek eredő ellenállása 1/6 Ω. A teljes kockaváz ellenállása egy 1/3 Ω-os, egy ehhez sorosan csatlakozó 1/6 Ω-os, majd ismét sorosan csatlakozó 1/3 Ω-os szakaszból tevődik össze, tehát 5/6 Ω.
Az A és H pontokból kiinduló ágakban folyó áram erőssége i/3, a többi ágban i/6 erősségű áram folyik.
 

b) Adjunk feszültséget az AG lapátló végpontjaira és állítsuk e lapátlót függőlegesre. Most C, D, E és F pontok feszültsége lesz közös, mégpedig azért, mert az A pontból ezekig a pontokig ugyanakkora a feszültségesés, mint amekkora e pontokból a G pontig. Jelöljük A pont feszültségét V1-gyel, G pontét V5-tel, a C, D, E és F pontok közös feszültségét V3-mal.
 
 

Az áram A pontból a V3 feszültségű pontokhoz kétfajta úton mehet: közvetlenül az AC és AF 1 Ω-os vezetőkön, vagy A-tól B-ig és onnan kettéágazva BD és BE-n. E kettéágazás eredő ellenállása 1/2 Ω, AB vezetődarabbal együtt 32Ω. Az AC, ABDE és AF vezetők eredő ellenállását a következőképpen számíthatjuk ki:
1r=1+23+1=83,
tehát r=3/8Ω, a teljes kockaváz ellenállása ennek kétszerese: 3/4 Ω.
A CD és EF ágakban nem folyik áram (i=0). Figyelembe véve, hogy AC és AF eredő ellenállása 1/2 Ω, míg az ABDE ágé 3/2 Ω, AC-n és AF-en együttesen 3/4i, ABDE-n 1/4i erősségű áram folyik át. AC és AF ágakban külön‐külön 3/8i az áramerősség, az AB ágban 1/4i, melyből 1/8i a BD, a másik 1/8i a BE ágon folyik. A szimmetriaviszonyok felhasználásával az alsó rész ágainak áramerősségei is megállapíthatók.