Feladat: 305. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Kántor Sándor 
Füzet: 1951/november, 158 - 159. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Gömb és részei, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1951/május: 305. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Előrebocsátjuk, hogy két érintkező gömb egyetlen közös pontja, az érintési pont a két gömb középpontját összekötő egyenesen van. (Az érintési pontban ugyanis közös a két gömb érintősíkja. E síkra merőleges gömbsugarak az érintési ponton mennek át, tehát egy egyenesbe esnek.)

 

A feladat megoldását a Kürschák verseny 2. feladatára vezetjük vissza. Jelöljük a gömbök középpontjait O1, O2, O3 és O4-gyel és messük a g1, g2 és g4 gömböket az O1, O2, O4 pontokon átfektetett síkkal. Ez a sík a gömbökből 3, párosával érintkező főkört vág ki g1 és g2 érintési pontjából (mely nem más, mint a g1 és g2 gömbökből kivágott főkörök érintkezési pontja) vetítve a másik két érintkezési pontot, a g4 gömb főkörének, egyúttal tehát a g4 gömbnek magának is, egy átmérőjét nyerjük. A Kürschák verseny feladatának I. megoldásából közvetlenül látható, hogy a kérdéses átmérő párhuzamos az O1O2 centrálissal. Ismételjük meg az előbbi eljárást a g2, g3 és g4, majd a g3, g1 és g4 gömbökre, ezáltal egy-egy újabb átmérőhöz jutunk, melyek O2O3-mal, ill. O3O1-gyel párhuzamosak. A három átmérő tehát abban a síkban van, mely az O4 ponton megy és az O1O2O3 síkkal párhuzamos és így valóban a g4 gömb egyik főkörének három átmérőjéhez jutottunk.
Előfordulhat, hogy három gömb a negyedik belsejében van, azt belülről érintik. Feladatunkat ekkor is ugyanúgy vezetjük vissza a Kürschák verseny 2. feladatának megoldására, mint az előbbi esetben tettük. Ott kitértünk arra is, amikor az egyik kört a másik kettő belülről érinti.
 

Kántor Sándor