Feladat: 277. matematika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Csonka P. ,  Dávid P. ,  Durst E. ,  Dömölki B. ,  Főző Éva ,  Kálmán L. ,  Kántor S. ,  Magyary-Kossa M. ,  Müller Z. ,  Papp I. ,  Sajó J. ,  Tilesch F. ,  Tomori N. ,  Villányi O. ,  Zatykó L. 
Füzet: 1951/november, 137 - 138. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Fizikai jellegű feladatok, Mozgással kapcsolatos szöveges feladatok, Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Hajítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1951/március: 277. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A segélycsomag ‐ függetlenül mind a repülőgép, mind a csónak sebességétől ‐ h magasságból t=2hg idő alatt esik a tenger színéig (ismeretes, hogy a szabadesésnél az idő és az alatta megtett út között a h=g2t2 kapcsolat áll fenn).

 

Ha a repülőgép V sebességgel a csónakkal szemben repül, akkor t idő alatt a csónak vt utat tesz meg a repülőgép felé, a repülőgép egyenletes mozgásában tehetetlenségénél fogva résztvevő csomag pedig Vt utat tesz meg a csónak felé. A csomag tehát akkor esik a csónakba, ha a két jármű vízszintes távolsága
s=vt+Vt=(V+v)2hg.

Ugyanezzel a gondolatmenettel nyerjük, hogy egyirányú sebesség esetén
s=(V-v)2hg
távolságban kell a csomagot ledobni, mert a találkozás pillanata előtt t idővel a két jármű (V-v)t távolságra volt egymástól.
Végül, ha a csónak nyugszik a vizen, a csomagot
s=V2hg
távolságra kell ledobni.
A járművek légvonalban mért távolsága mind a három esetben Pythagoras tételével számítható ki:
d=s2+h2.