Feladat: 256. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1951/november, 129. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Euler-féle számelméleti függvény, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1951/március: 256. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Írjuk az 1-től ab-ig terjedő számokat a következő táblázatba:

1,2,.M.M.,a,a+1,a+2,M.M.M.,2a,2a+1,2a+2,M.M.M.,l3a,M.M.M.MM.M.M.M.M.M.M.,.a,M.M.M.MM.M.M.M.M.M.M.,.a,(b-1)a+1,MM(b-1)a+2,M.M.M.,ba.
Nézzük, hogyan helyezkednek el az a-hoz relatív prímszámok. Tekintsük a k-adik oszlopot: k, a+k, 2a+k, ..., (b-1)a+k.
 

Ezek nyilván mind relatív prímek, vagy mind nem relatív prímek a-hoz, attól függően, hogy k relatív prím-e a-hoz, vagy nem. Látjuk tehát, hogy az a-hoz relatív prímszámok φ(a) számú oszlopban helyezkednek el.
Most vizsgáljuk a b-hez relatív prímszámok elhelyezkedését. Mint a cikkben beláttuk, egy szám akkor és csak akkor relatív prím b-hez, ha b-vel osztva, b-hez relatív prím maradékot ad. Másrészt könnyen beláthatjuk, hogy ugyanabban az oszlopban álló két szám b-vel osztva nem adhatja ugyanazt a maradékot.
 

Ugyanis, ha
k+n1a=q1b+rk+n2a=q2b+rvolna,
akkor (n1-n2)a=(q1-q2)b vagyis (n1-n2)a osztható volna b-vel, de mivel a és b relatív prímek, ebből következnék, hogy (n1-n2) osztható b-vel. Ez azonban lehetetlen, mert n1 és n2 b-nél kisebb pozitív számok s így különbségük is b-nél kisebb.
Tehát az egy oszlopban álló b számú szám b-vel osztva különböző maradékokat ad, s így a maradékok az összes számok 1-től b-ig. Mivel ezek között φ(b) darab b-hez relatív prímszám van, az előbbiek szerint minden oszlopban φ(b) számú b-hez relatív prímszám van; a φ(a) számú a-hoz relatív prímszámokat tartalmazó oszlopban tehát összesen φ(a) φ(b) számú ab-hez relatív prímszám van. Ezzel a tételt bebizonyítottuk.