Feladat: 252. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1951/augusztus, 75 - 77. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Számtani-mértani egyenlőtlenségek, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1950/október: 252. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Kössük össze a szögszárak körrel való metszéspontjait. Húzzunk ezzel a húrral párhuzamos átmérőt és a végpontjaiban a szögszárakkal párhuzamost.

 
 

Ezek a párhuzamosok kell hogy a körön messék egymást, mert azon pontok mértani helye, amelyből egy távolság derékszögben látszik, a távolság mint átmérő fölé rajzolt kör. Az így keletkezett háromszögek hasonlóak és az a nagyobb, melynek átfogója körátmérő, tehát a befogók összege is ebben nagyobb. Minden derékszöghöz a körben találunk tehát olyan kerületi szöget, melynek szárain a körbe eső szakaszok összege nagyobb. Elég tehát az átmérő fölé rajzolt derékszögű háromszögek közt keresni, hogy melyikben a legnagyobb a befogók összege. Megmutatjuk, hogy ez az egyenlőszárú háromszögre következik be. Legyen ABC az egyenlőszárú és ABC1 egy tetszőleges derékszögű háromszög az AB átmérő fölött.
 
 

Tükrözzük a C1-en átmenő külső szögfelezőre a BC1 oldalt. Legyen a tükörkép C1B'. Miután a külső szögfelezőre tükröztünk, A, C1 és B' egy egyenesre esnek. A külső szögfelező 45-os szöget zár be a befogókkal. Másrészt AC1C=ABC=45, mert közös köríven nyugvó kerületi szögek. Így a külső szögfelező átmegy C-n is, tehát BC tükörképe ránézve B'C. Az AB'C-ből AC+CB=AC+CB'>AB'=AC1+C1B'=AC1+C1B.
Ezzel bebizonyítottuk, hogy azon derékszögeken lesz a szárak körbe eső szakaszainak összege a legnagyobb, melyeknek szárai egy átmérő végpontjain mennek keresztül, csúcsa pedig ezen átmérő feletti félkör középpontja.
 

II. megoldás: Jelöljük a szögszárak körbe eső szakaszainak hosszát a-val és b-vel. Bármely két pozitív a,b számra fennáll az
a+b2a2+b22=a2+b22(1)
egyenlőtlenség, és az egyenlőség csak akkor állhat fenn, ha a=b.
Mielőtt ezt bebizonyítanánk, lássuk, hogyan szolgáltatja ez a feladat megoldását. Ha a és b a kérdéses szakaszok, a+b és vele a+b2 értéke is akkor a legnagyobb, ha a jobboldal a lehető legnagyobb és a baloldal egyenlő vele, feltéve, hogy ez az eset bekövetkezhet. A jobboldal számlálójának geometriai értelme a szögszárak metszéspontjai közti húr hossza. Ez akkor a legnagyobb, ha e húr éppen egy átmérő. Ez esetben is a baloldal akkor és csakis akkor egyenlő vele, ha a=b, vagyis egy átmérő fölé rajzolt egyenlőszárú derékszögű háromszög szárai.
Megoldásunk tehát teljes lesz, ha bebizonyítjuk az (1) egyenlőtlenséget. Elég helyette a két oldal négyzete közt a megfelelő egyenlőtlenséget bizonyítani, mert mindkét oldalon pozitív szám áll és pozitív számok közül az a nagyobb, amelyiknek a négyzete nagyobb. Bizonyítsuk be tehát, hogy*
(a+b2)2a2+b22.

Azt mutatjuk meg, hogy a két oldal különbsége nem lehet negatív:
a2+b22-(a+b2)2=2a2+2b2-a2-2ab-b24=a2-2ab+b24=(a-b2)20,


és egyenlőség csak akkor áll fenn, ha a=b. Ebből következik, hogy a fönti egyenlőség, s így megjegyzésünk szerint, az is hogy (1) fennáll és egyenlőség ezekben is csak akkor állhat, ha a=b.
 

III. megoldás: Rajzoljunk tetszőleges törött vonalat, melynek minden szakasza egy adott egyenessel ugyanakkora szöget zár be.
 
 

Nyilvánvaló, hogy ennek összhossza akkor a leghosszabb, amikor vetülete az egyenesen a leghosszabb. (Természetesen ha az egyenes egy szakaszára a törött vonal több darabjának vetülete esik, akkor ezt a szakaszt megfelelően többször vesszük számba a vetületben is.)
Húzzuk meg az adott derékszög külső szögfelezőjét. Ez mindkét szögszárral ugyanakkora (45-os) szöget zár be. Vetítsük rá a derékszög szárait. Ez a vetület ugyanakkora, mint annak a húrnak a vetülete, melyet a szög szárai vágnak ki a körből. Nem lehet tehát hosszabb a vetület, mint a kör átmérője. Az átmérővel egyenlő hosszú akkor lesz, ha a derékszög átmérőn nyugszik és ez az átmérő párhuzamos a meghúzott külső szögfelezővel. Ez akkor következik be, ha az átmérő és a szögszárak egyenlőszárú derékszögű háromszöget határolnak.
 

Megjegyzés: Ezzel egyúttal egyszerű geometriai bizonyítást nyertünk az előző megoldásban használt egyenlőtlenségre is.

*Az egyenlőtlenség következik 236* feladatban bizonyított egyenlőtlenségből is, ha abba c=d=1-et helyettesítünk.