Feladat: 229. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1951/május, 20 - 21. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Négyszögek geometriája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1950/október: 229. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 

A 226. feladat megoldása szerint az ellenparalelogramma átlói párhuzamosak és a nem metsző oldalakkal együtt szimmetrikus trapézt alkotnak. A 228. feladatban bizonyítottak szerint az átlókkal párhuzamosan metsző egyenes O, P, P', Q metszéspontjai az ellenparalelogramma oldalaival minden helyzetben egy az átlókkal párhuzamos egyenesen maradnak. Ennek folytán (az ábra jelöléseit használva) minden helyzetben AOPΔADBΔ és OP'DΔACDΔ. Ezekből következik, hogy
OP:AO=DB:ADésOP':OD=AC:AD.
Innen
OP=AOADDB,OP'=ODADAC,
tehát
OPOP'=AOODAD2ACDB.
Mivel a tört értéke nem változik a berendezés mozgatásával, csak azt kell megmutatnunk, hogy ACDB értéke sem változik meg. A szorzatot átalakíthatjuk két négyzet különbségévé:
ACDB=(AC+DB2)2-(AC-DB2)2.
A zárójelben szereplő kifejezéseket a rajzon is könnyen feltüntethetjük: bocsássunk B-ből merőlegest AC-re. Legyen talppontja E.
 
 

ACBD szimmetrikus trapéz voltából adódik, hogy AE=AC+DB2, EC=AC-EB2. Az AEB és BEC derékszögű háromszögekből AE2=AB2-BE2 és EC2=BC2-BE2. Így
ACDB=AE2-EC2=AB2-BC2.
Ezeket felhasználva
OPOP'=AOODAD2(AB2-BC2).
Mivel itt csak olyan távolságok szerepelnek, melyek az ellenparalelogramma szárain kijelölt határozott távolságok, így ez a kifejezés nem változik az ellenparalelogramma mozgatásakor. Ha O pontot rögzítve mozgatjuk az ellenparalelogrammát, akkor az elmondottak szerint O, P és P' mindig egy egyenesbe fognak esni és OPOP' értéke nem változik, P és P' tehát egymás inverzei egy O középpontú körre nézve, vagyis a készülék inverzorként használható.