Feladat: 210. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1951/március, 274 - 275. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Lefedések, Számtani-mértani egyenlőtlenségek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1950/május: 210. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1. ábra szerint 8 négyzetet lehet a kívánt módon az adott négyzethez hozzáilleszteni.

 
 

Jelöljük az adott négyzet oldalának hosszát 2a-val és rajzoljunk köréje egy másik négyzetet, melynek oldalai vele párhuzamosan, tőle a távolságban haladnak, e négyzet kerülete 16a. (2. ábra.) Vizsgáljuk meg, hogy az adott négyzethez különféleképpen hozzáilleszthető négyzetek mennyit fednek le a nagy négyzet kerületéből.
Az 1. négyzet a rajz szerint 2a+x-et fed le.
A 2. négyzet által lefedett szakasz y+z. Tekintve, hogy a mértani középarányos y és z között és ismeretes, hogy ez nem lehet nagyobb számtani közepüknél,
y+z2a.

A 3. négyzet a kerületből 2a-nál hosszabb szakaszt fed le, a 4. négyzet pedig éppen 2a hosszúságot, ami a vonalkázott háromszögek egybevágásából nyilvánvaló.
Végül az 5. négyzet a 4.-nél, így 2a-nál is hosszabb részt takar.
Bárhogyan is helyezzük el tehát az adott négyzettel érintkező többit, a nagy négyzet kerületéből mindenkor legalább 2a hosszúságú darabot takarnak el. Mivel pedig a hozzáillesztett négyzeteknek nem szabad egymásba nyúlni, így legfeljebb nyolc, a feltételnek megfelelő négyzet a nagy négyzet teljes kerületét lefedi, ennél több tehát nem illeszthető az adott négyzethez.