Feladat: 209. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1951/március, 272 - 274. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Beírt alakzatok, Alakzatok szimmetriái, Számtani-mértani egyenlőtlenségek, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1950/május: 209. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A szimmetria középpontját egyelőre vegyük fel tetszőlegesen. Világos, hogy a felvett P pontra nézve szimmetrikus sokszögek közül maximális területű az az idom lesz, amelyet az adott ABC háromszög és ennek P pontra tükrözöttje, A'B'C' háromszög egyaránt lefed, mert minden más P pontra szimmetrikus, a háromszög belsejében fekvő idom beleesik e közös részbe is.
Ezek után az a kérdés, melyik az a P pont, amelyre nézve tükrözve a háromszöget, a két háromszög közös részének területe a lehető legnagyobb?
Jelöljük a szokásos módon a háromszög magasságvonalait ma, mb, mc-vel, P pont távolságait az egyes oldalaktól da, db, dc-vel. Feltehető, hogy

 
 

dama2,dbmb2,dcmc2.
Ellenkező esetben ugyanis az ABC háromszög tükörképének valamelyik csúcspontja a háromszög belsejébe esik és (l. a 2. ábrát!) az A''C'''B'''C paralelogramma olyan idom, mely középpontjára nézve tükrös tulajdonságú, tehát a feladat követelményének megfelel és a területe nagyobb, mint a két háromszög közös részének területe.
Ismeretes, hogy az m-ek és d-k között fennáll a következő összefüggés*
dama+dbmb+dcmc=1.(1)
A közös rész területe akkor lesz a legnagyobb, ha az ABC háromszögből kimaradt (bevonalkázott) háromszögek területének összege minimális. Jelöljük a kimaradó háromszögek területeit ta, tb, tc-vel, összegüket y-nal, ABC területét T-vel. Valamely kis háromszög területe úgy aránylik az ABC területéhez, mint magasságaik négyzete, tehát pl.
taT=(ma-2da)2ma2
ebből
ta=(1-2dama)2T
összegük
y=T[(1-2dama)2+(1-2dbmb)2+(1-2dcmc)2].
A szögletes zárójelben levő kifejezés harmadrésze három négyzet számtani közepe. Ez a négyzetes közép nagyobb vagy egyenlő a három mennyiség számtani közepének négyzeténél*, következésképpen (felhasználva (1)-et)
y3T[(1-2dama)+(1-2dbmb)+(1-2dcmc)3]2==3T{13[3-2(dama+dbmb+dcmc)]}2=13T.


y akkor minimális, ha az egyenlőség áll fenn, ami akkor és csakis akkor következik be, ha a kis zárójelben levő mennyiségek egyenlők, ez esetben pedig
dama=dbmb=dcmc=13.(2)
A legutolsó egyenlőség (1)-ből következik.)
(2) szerint P pont az ABC súlypontja és adott háromszögbe írható, egy pontra szimmetrikus és maximális területű az a sokszög, mely a háromszög és a háromszög súlypontjára vonatkozó tükörképének közös része. E közös rész területe 23-a a háromszögének.
 

Megjegyzés: A tétel megfelelője fennáll a térben is, ha háromszög helyett tetraédert mondunk és a beírható egy pontra szimmetrikus maximális köbtartalmú poliédert keressük. Bizonyítható, bogy ez a tetraéder és a súlypontjára tükrözött tetraéder közös része. A bizonyítás megegyezik a háromszögre adott bizonyítással.

*Az egyes törteket a megfelelő oldal hosszával bővítve a nevezők értéke megegyezik, s ugyanazt a területet jelenti, mint a számlálók összege.

*Legyen ugyanis p, q, r három tetszőleges pozitív szám, és a számtani közepük s=p+q+r3. Legyen p=s+x, q=s+y, r=s+z. Ekkor

x+y+z=0,s ígyp2+q2+r23=3s2+2(x+y+z)s+x2+y2+z23=
=s2+x2+y2+z23s2=(p+q+r3)2.
Egyenlőség csak az x=y=z=0, azaz p=q=r esetben állhat fenn.