Feladat: 171. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1950/március, 83 - 86. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tengelyes tükrözés, Derékszögű háromszögek geometriája, Szinusztétel alkalmazása, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1948/szeptember: 171. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás: Számítással nem sok nehézséget ad a feladat megoldása. Általában megmutatjuk, hogy az összes olyan háromszögek közül, melyeknek egyenlő a kerülete és ezen kívül egyenlő a γ szögük, abban lesz az ezzel szemközti c oldal a legkisebb, melyben α=β. Kifejezzük a kerületet a c oldal segítségével. A sinus-tétel szerint

k=a+b+c=csinαsinγ+csinβsinγ+c=csinγ(sinα+sinβ+sinγ)==c2sinγ2cosγ2(2sinα+γ2cosα-β2+2sinγ2cosγ2)=c2sinγ2(cosα-β2+sinγ2).


Innen
c=ksinγ2cosα-β2+sinγ2

A jobb oldalon csak a nevező első tagja változhat, c akkor a legkisebb, ha ez a tag legnagyobb, tehát ha α=β.
 

II. megoldás: Az eredmény olyan egyszerű, hogy érdemes megpróbálni, kevesebb geometriai ismeret felhasználásával, számolás nélkül is bebizonyítani. Eredeti formájában azért nehéz hozzáfogni a kérdéshez, mert az ismert távolság, a kerület három oldalból tevődik össze. Át lehet azonban alakítani a feladatot úgy, hogy egy oldal legyen változatlan.
Az előbbi megoldásban kimondott általánosabb alakjában bizonyítjuk ismét a tételt és ugyanazokat a jelöléseket is használjuk. Vegyünk különböző alakú olyan háromszögeket, melyeknek kerülete és γ szöge egyenlő. Nagyítsuk vagy kicsinyítsük őket úgy, hogy mindegyiknek egyenlő legyen a c oldala. Minél kisebb volt eredetileg a c oldal, annál nagyobb lesz az új háromszög kerülete. A háromszög alakja nem változik. Így most olyan háromszögeket kaptunk, melyekben egyenlő a γ szög és a vele szemben fekvő c oldal. Ezek közül legnagyobb lesz a kerülete annak, amelyiknek eredetileg legkisebb volt a c oldala. Most tehát az előbbi állítás helyett azt kell megmutatnunk, hogy azon háromszögek közül, melyeknek egyenlő egy szögük és a vele szemben levő oldaluk, az egyenlőszárúnak legnagyobb a kerülete.
Ha ezeket a háromszögeket közös c oldal fölé rajzoljuk le, akkor a C csúcsok egy köríven feküsznek. Legyen ABC egy tetszőleges e háromszögek közül, ABC0, pedig az egyenlőszárú.
 
 

Mivel AB oldaluk közös, azt kell megmutatnunk, hogy AC0+BC0>AC+BC. Legyen C mondjuk a BC0 félíven. Mérjük AC-t BC-nek C-n túli meghosszabbítására, vagy ami ezzel egyet jelent, tükrözzük AC-t az ABCΔ C-ben húzott külső szögfelezőjére. A tükörképe legyen A'.
Ez a szögfelező az AC oldallal 180-γ2 nagyságú szöget zár be, ugyanakkorát, mint amekkorák az egyenlőszárú háromszög alapján fekvő szögek. Ekkor azonban a szögfelező és a BC0 szár a körön metszik egymást, vagyis a C-ben húzott szögfelező átmegy a C0-on is. Így C0A' az AC0 tükörképe a CC0 egyenesre. Ezek szerint
AC0+C0B=A'C0+C0B>A'B=A'C+CB=AC+CB.
Ezzel bebizonyítottuk állításunkat.
 

III. megoldás: Az előző megoldás utat mutat arra is, hogy próbálhatjuk meg átfogalmazás nélkül is tisztán geometriai úton bizonyítani be állításunkat. Mérjük fel az adott PQ kerületet és szerkesszük meg ebből kiindulva a különböző alakú, de egyenlő kerületű és egyenlő nagy γ szöggel rendelkező háromszögeket.
 
 

Ha α-t a lehetséges határok közt tetszőlegesen választjuk és megszerkesztjük a hozzá tartozó β=180-(α+γ) szöget, ezekből a háromszög az ismert szellemes módon szerkeszthető, amit az ábra is szemléltet. A C pontot a P és Q-ban α/2 és β/2 szög alatt hajló egyenesek metszéspontja adja, A és B pedig egy PC illetve QC alapú egyenlőszárú háromszög csúcsa.
PCQ=180-α+β2=90+γ2,
tehát független, a másik két szög nagyságától. Így az összes háromszög C csúcsa egy P-n és Q-n átmenő köríven fekszik.
Az A és B csúcsot úgy is kijelölhetjük, mint a PC illetve QC szakaszok felező merőlegesének a PQ egyenessel való metszéspontját. Ezeknek a merőlegeseknek a metszéspontja éppen a PCQΔ köré irt kör középpontja, tehát az előbb mondottak szerint ugyanaz a pont, akármelyik háromszög megszerkesztéséről van is szó a számba jövők közül. A két merőleges szöge mint a PCQ száraira merőleges szárú szög 90-γ2 nagyságú. Így arra az egyszerű eredményre jutottunk, hogy a háromszögek c oldalát egy O középpontú, 90-γ2 nagyságú szög vágja ki a PQ szakaszból.
A legkisebb c oldallal bíró háromszög megkereséséhez tehát csak azt kell tudnunk, hogy milyen helyzetben vág ki egy adott nyílású, adott pont körül forgó szög, adott egyenesből a legkisebb szakaszt. Megmutatjuk, hogy akkor, ha a szög helyzete az egyeneshez képest szimmetrikus, vagyis ha két szára egyenlő szöget zár be az adott egyenessel, csak ellenkező irányban. Legyen A0OB0 a szimmetrikus helyzetű szög, AOB pedig egy tetszőleges helyzetű, a pontok sorrendje a PQ szakaszon legyen PA0AB0BQ.
 
 

Állításunk igazolásához azt kell megmutatnunk, hogy B0B>A0A.
Másoljuk rá az OA0AΔ-et az OB0 oldalra. Ekkor OA megfelelője OB-re fog esni. Jelöljük A megfelelőjét A'-vel. Mivel
B0A'B=A'OB0+OB0A'>OB0A'=OB0A0==B0OB+OBB0>OBB0.


így
B0B<B0A'=A0A.