Feladat: 166. matematika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1950/február, 42 - 43. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Síkgeometriai számítások trigonometria nélkül körökben, Szélsőérték-feladatok differenciálszámítás nélkül, Ellipszis, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1948/május: 166. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelöljük C-vel azt a pontot, ahol a kört elértük. Legyen D az ezzel diametrálisan szemben levő pont a körben: ekkor CD a körnek egy átmérője. ADBC paralelogramma, mert AB és a CD átmérő felezik egymást a kör középpontjában. Így megtett útunk, azaz AC+CB=AC+AD az ADC háromszögből a CD átmérőnél nagyobb, vagy legfeljebb egyenlő vele. Egyenlőség csak akkor állhat elő, ha C az AB pontok által meghatározott átmérő egy végpontja: ekkor tehát utunk éppen a körátmérő hossza, minimális.

 
 

Tekintsük most már azon ellipszist, melynek fókuszpontjai A és B, kistengelye az AB által meghatározott körátmérőre merőleges körátmérő. Ez az ellipszis érinti a kört kívülről a kistengely végpontjaiban. Ha az AC úton továbbmegyünk a körtől az ellipszis C' pontjáig és onnan B-be, akkor BCC'-ből BC'+CC'BC, tehát AC+CBAC+CC'+BC'=AC'+BC'. Ez az összeg pedig az ellipszis kerületén állandó, ugyanannyi, mint a kistengely végpontjában. Ez tehát az a pontja a körnek, melyben nagyobb a két távolság összege, mint bármely más pontban.
 

Megjegyzés: A megoldás második feléhez hasonlóan indokolhattuk volna, az első felét is. Ott meg az A és B fókuszpontokhoz a kört belülről érintő ellipszist lehet megrajzolni. Az ezen kívül fekvő pontokat A-val és B-vel összekötő távolságok összege nagyobb, mint az ellipszis kerületén fekvő bármely ponté, vagyis az A-a és B-n átmenő átmérő végpontjaiból húzott távolságok összege kisebb, mint a kör bármely más pontjából húzottaké.
Ezzel a megjegyzéssel könnyen megadhatjuk a választ arra az esetre is, ha A és B két tetszőleges pont a kör belsejében. Akkor is olyan ellipsziseket kell rajzolni, melyeknek gyújtópontja A és B és az egyik belülről, a másik pedig kívülről érinti a kört. A két érintési pont adja a maximális, illetve minimális távolság-összeget szolgáltató pontokat. A bizonyítás szó szerint ugyanúgy végezhető, mint a fenti speciális esetben csak a pontok megszerkesztése lényegesen nehezebb és általában csak körző és vonalzó segítségével nem is oldható meg.