Feladat: 150. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Aradi Emil ,  Gehér L. ,  Károlyházi F. ,  Kővári T. ,  Szépfalussy P. ,  Szűcs L. 
Füzet: 1948/szeptember, 165 - 166. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térfogat, Tetraéderek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1948/február: 150. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladatba sajtóhiba csúszott, mivel azonban legtöbben ezt maguktól ki tudták javítani, közöljük a megoldását. Többen abba a hibába estek, hogy két kitérő egyenes közül az egyiken át mindig lehet a másik egyenesre merőleges síkot fektetni. Próbáljuk meg ezt két majdnem párhuzamos egyenes esetén! Ugye nem megy? Bizonyításuk gondolatmenete azonban így is jó (Ld. II. megoldás).
I. megoldás. A szögfelező sík 2 tetraéderre osztja az eredeti tetraédert, legyen köbtartalmuk k1, ill. k2. Legyen a tetraéder D-ből húzott magassága m, az ABC C-ből húzott magassága n (47. ábra).

 
47. ábra

 

Ekkor: k1=AEmn/6 és k2=BEmn/6, ebből: k1:k2=AE:BE. ADCE tetraéder és BCDE tetraéder E-ből húzott magassága egyenlő, mert a szögfelező sík bármely pontja a szöget alkotó két síktól egyenlő távolságra van, jelöljük m'-vel. k1=tACDm'3 és k2=tBCDm'3, ebből:
k1:k2=tACD:tBCD.

A két egyenlet alapján: AE:BE=tACD:tBCD.
 

Aradi Emil (Szentendrei rk. gimn. VIII. o.)
 

II. megoldás: Fektessünk E-n át CD-re merőleges síkot (48. ábra).
 
48. ábra
 

Messe ez F-ben CD-t. Bocsássunk A-ból és B-ből erre a merőleges síkra merőlegeseket, legyen talppontjuk A' és B'. Ezek benne vannak az ACD, ill. BCD háromszög síkjában, mert AA'||CD||BB'. Így FA', ill. FB' az ACD, ill. BCD CD-re bocsátott magasságával egyenlő hosszú, másrészt az A'FB' háromszögben EF szögfelező. Így 2tACD=CDA'F, 2tBCD=CDB'F másrészt: A'FBF=A'E:B'E=AE:BE. A kettőből következik állításuk.