Feladat: 118. matematika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Gehér L. ,  Kővári T. ,  Személyi J. ,  Tarnóczi T. ,  Vermes R. 
Füzet: 1948/február, 87 - 88. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Logikai feladatok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1947/november: 118. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Osszuk a pénzeket 4, 4 és 5 darabból álló csoportokra. Jelöljük ezeket a csoportokat a, b, c-vel. Tegyük először a-t és b-t mérlegre. Ha megbillen a mérleg, feltehetjük, hogy a a könnyebb. Ekkor vagy a-ban, vagy b-ben van a hamis pénz és előbbi esetben könnyebb, utóbbiban nehezebb a többinél.

 

Ebben az esetben ‐ sorszámot adva minden csoportban a pénzdaraboknak ‐ a második mérésnél az a1, a2, b1 darabokból álló csoportot az a3, a4, c1 csoporttal hasonlítjuk össze. Ha egyensúly áll be, akkor b2, b3, b4 közül keressük a hamisat: b2-t, b3-at hasonlítjuk össze. A nehezebb a hamis, ha meg egyensúlyban vannak, akkor a harmadik.
 

Ha a második mérésnél az első csoport könnyebbnek bizonyul, akkor a1 és a2, ha nehezebbnek, akkor a3, a4, b1 közt van a hamis pénz. (Miután az a csoportban ha van, akkor csak könnyebb, a b-ben csak nehezebb lehet a jó pénzeknél.) Mindkét esetben a két a-ból való pénzt hasonlítjuk össze. A könnyebbik, egyensúly esetén a még hamis‐gyanús b-beli pénzdarab a hamis.
 

Ha az első mérés alapján c-ben van a hamis pénz, akkor a második mérésnél ebből két pénzt teszünk az egyik serpenyőbe, a másikba egyet meg egy jó pénzt. Egyensúly esetén harmadszorra a visszamaradt pénzdarabok közül az egyiket összehasonlítjuk egy jó pénzzel. Ha egyensúly van, akkor a másik a hamis ellenkező esetben megtudjuk, hogy a hamis pénz könnyebb-e vagy nehezebb a jónál.
 

Ha másodszorra a jó pénzt tartalmazó serpenyő például nehezebb a másiknál, akkor a mellette lévő hamisgyanús pénz csak nehezebb, a másik serpenyőben lévők csak könnyebbek lehetnek a jó pénznél, ha nem jók. Így a két utóbbi pénzdarab összehasonlítása ismét megmondja, melyik pénzdarab hamis és hogy az nehezebb-e vagy könnyebb a jó pénznél.
 

Három mérés tehát mindig elegendő a hamis pénz megkeresésére. Kettő nem lehet elegendő, mert az elsővel legfeljebb három részre tudjuk szétválasztani a pénzdarabokat, tehát mindig előfordulhat, hogy legalább négy pénzdarabból álló csoportról legfeljebb annyit tudunk, hogy köztük van a hamis pénz és az pl. csak könnyebb lehet a jóknál. Ekkor már még jó pénzek segítségével sem kereshető ki a hamis pénz, csak szerencsével, mert megint csak három csoport közt tudunk különbséget tenni és azok közül egyben legalább két pénzdarab lesz.