Feladat: 117. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Csernók L. ,  Gacsályi S. ,  Gehér L. ,  Gősy S. ,  Jankó B. ,  Kővári T. ,  Vermes R. 
Füzet: 1948/február, 86. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Magasabb fokú diofantikus egyenletek, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1947/november: 117. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel az x, y, z gyökök egymással felcserélhetők, feltehetjük, hogy xyz. Ha z=0, akkor x=y=0, mert egyik sem lehet pozitív és x+y=0. A továbbiakban elég, az olyan megoldásokat keresni, melyben z>0, mert a többit ezekből -1-gyel való végigszorzással kapjuk, mert akkor csak -1-gyel szorzódik az egyenlet mindkét oldala.
Ha z>0 és xyz, akkor xyz3z és innen xy3. Ha xy=0, akkor x+y+z=0 és x, y közül az egyik is 0, tehát y=0, x=-z. Nem lehet x is, y is negatív, mert akkor x+y+z<z volna; de másrészt mivel x is, y is egész, x+y+z=xyzz, ami lehetetlen. Nem lehet egyik negatív, másik pozitív szám sem, mert akkor a megoldás negatívja is megoldás volna és abban az egyik érték pozitív, a másik kettő negatív lenne és épp most láttuk, hogy ilyen megoldás nem lehet. Keressük még a pozitív megoldásokat. Láttuk, hogy xy3, másrészt x+y=z(xy-1) pozitív kell, hogy legyen, tehát xy>1. Így két eset lehetséges: x=1, y=2, z=x+y=3; x=1, y=3, de ez már z-re 2-t ad, ami az előbbiből felcseréléssel keletkezik. Az összes megoldás tehát az 1, 2, 3, továbbá a -a, 0, a számok, ahol a tetszőleges egész szám, továbbá az ezekből tetszőleges felcseréléssel, vagy -1-gyel való végigszorzással keletkező számok.

 

Megoldotta: Csernók L., Gacsályi S., Gehér L., Gősy S., Jankó B., Kővári T., Vermes R.
 

Nem teljes megoldások: Czibere T. és Nagy F., Kossuth G., Kovács J., Párkány M., Perjes P., Tarnay Gy., Tarnóczi T., Ungár Veronika, Vata L., Vörös M.