Feladat: 105. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Aradi E. ,  Czibere T. és Nagy F. ,  Gacsályi S. ,  Gehér L. ,  Kővári T. ,  Párkány M. ,  Petrényi L. ,  Róna P. ,  Szépfalussy P. ,  Tamás I. ,  Tarnóczi T. ,  Vörös M. 
Füzet: 1948/február, 76 - 77. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ellipszis egyenlete, Ellipszis, mint kúpszelet, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1947/november: 105. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

(32. ábra.) Legyen az ellipszis fókusza F1 és F2 egy tetszőleges pontja P. Az e egyenes felezze az F1P egyenes meghosszabbítása és az F2P egyenes közti szöget.

 
32. ábra
 

e az ellipszis érintője, mert P az egyetlen közös pontja az ellipszissel. Tükrözzük ugyanis F2-t az e egyenesre. Az F tükörkép az F1P egyenes meghosszabbítására esik, mert e szögfelező. Legyen P1 az e egyenes egy tetszőleges P-től különböző pontja. F1, P1 és F nem esnek egy egyenesbe, s így a háromszög oldalaira vonatkozó egyenlőtlenség szerint
F1P1+P1F>F1F=F1P+PF.A tükrözés folytánP1F=P1F2ésPF=PF2,tehátF1P1+P1F2>F1P+PF2,


ez pedig az ellipszis definíciója szerint azt jelenti, hogy P1 nem fekhetik semmiképpen az ellipszisen.
 

Megoldotta: Aradi E., Szépfalusi P., Tarnóczi T., Vörös M.
Analitikus geometria segítségével : Aradi E., Czibere T. és Nagy F., Gacsányi S., Gehér L., Kővári T., Párkány M., Róna P., Tamás I.
 

Megjegyzés: A bizonyítás csak annyit mutat, hogy az e egyenesnek ésak egyetlen pontja közös az ellipszissel. Egy négyzet csúcsán pl. több olyan egyenes is húzható azonban, melynek a négyzettel nincs több közös pontja, de vonakodnánk ezeket a ,,négyzet érintői''-nek nevezni. Hogy az ellipszisnél nincs szó olyan pontról, amilyen a négyzet csúcsa, azt is meg lehet azonban mutatni, pontosabban azt, hogy a P ponton átmenő minden más f egyenesnek van még egy metszéspontja az ellipszissel. Az f egyenesen is van olyan P0 pont ‐ az előbbiek alapján könnyű meg is szerkeszteni P0-t ‐ melyben az F1P0 és P0F2 az f egyenessel egyenlő hegyes szögeket zár be. Erre a pontra F1P+PF2>F1P0+P0F2. Ha a P0-ból tovább haladunk az f P-t nem tartalmazó felén, akkor az F1 és F2-től való távolság összege ismét növekszik és tetszőlegesen nagy lesz, ha elég messzire mentünk az f egyenesen. Így valahol közben kell újra egy olyan P1 pontnak lennie, melyre F1P1+P1F2=F1P+PF2, mely tehát az ellipszisen fekszik. P1 és P különböző, mert P0 különböző oldalán feküsznek.
 Szerk.