Feladat: C.214 Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1990/október, 314 - 315. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Harmadfokú (és arra visszavezethető) egyenletek, Exponenciális egyenletek, Trigonometrikus egyenletek, C gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/április: C.214

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Felhasználva a hatványozás azonosságait, a következő trigonometrikus egyenletet kapjuk:

sin2x+2cos2x+tgx=3.
A cos2x=1-sin2x,  tgx=sinxcosx azonosságok beírásával
sin2x+2-2sin2x+sinxcosx=3,
innen
sinxcosx=1+sin2x.(1)

Emeljük négyzetre az egyenletet és alkalmazzuk újra a négyzetes összefüggést. Kapjuk, hogy
sin6xsin4x-1=0;azazy=sin2x
helyettesítéssel a következő harmadfokú egyenlethez jutunk:
y3+y2-1=0.

A megoldók egy része az (1) egyenletet grafikusan oldotta meg: ábrázolták külön-külön a tgx és az 1+sin2x függvényt, és a grafikonról leolvasták a közelítő gyököt.
Néhányan zsebszámológépen iterálással (közelítő módszerrel) határozták meg a szög értékét. Akik pedig ismerték a Cardano-formulát és alkalmazni is tudták, azok ki tudták számítani az x értékét, x1,0530 radián, azaz kb. 60.
Azok a megoldók, akik a fenti módszerek valamelyikével sikeresen határozták meg a gyökök közelítő értékét, megkapták a 2 pontot.
 

Megjegyzések 1. A Cardano-formula a másodfokú egyenlet megoldóképletéhez hasonló összefüggés. Az általános ax3+bx2+cx+d=0 harmadfokú egyenlet helyettesítéssel y3+py+q=0 alakra hozható, ahol p és q az a, b, c, d együtthatókkal a négy alapművelet segítségével kifejezhetők.
Az egyenlet megoldásait az
y=-q2+(q2)2+(p3)33+-q2-(q2)2+(p3)33
összefüggés adja. Ez az ún. Cardano-képlet. (Bővebben olvashatunk róla pl. Nagy pillanatok a matematika történetében, Gondolat Kiadó Bp., 1981. c. könyv 58‐66 oldalán.)
 

2. A másodfokú egyenlet megoldását már a görögök is ismerték, a harmad- és negyedfokú egyenletek megoldása csak a XVI században vált ismertté. A harmadfokú egyenlet megoldó képletét G. Cardano olasz matematikus közölte 1539-ben megjelent könyvében. A negyedfokú egyenletre először L. Ferrari olasz matematikus adott megoldási módszert. Sok matematikus próbálkozott magasabb fokú egyenlet megoldásával, azaz kerestek olyan képletet, amellyel bármely magasabb fokú egyenlet megoldható. Végül N. H. Abel norvég matematikus kimutatta, hogy az ötödfokú és annál magasabb fokú általános egyenletre nem létezik ilyen képlet.
 

3. A feladatba sajnálatos hiba csúszott. Eredetileg a
2sin2x4cos2x2tg2x=8
egyenlet legkisebb gyökét kívántuk meghatározni. Ez a feladat lényegesen egyszerűbb, próbálkozzanak meg vele olvasóink.