Feladat: C.195 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Füzet: 1990/április, 171. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Valós számok approximációja, Numerikus és grafikus módszerek, Hossz, kerület, Szögfüggvények, síkgeometriai számítások, C gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/november: C.195

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel az AB^ körív 30-os, a hozzá tartozó kerületi szög 15-os, így az ADC derékszögű háromszögből

AD=AC tg 15=2 tg 15.

Az AB^ ívhossza α^, ahol α^ az α=30-os szög radiánokban kifejezett értéke, azaz π6. Így az eltérés |π6-2 tg15|. A számítást 4 tizedesjegy pontossággal elvégezve az eredmény |3,14156-20,2679|=0,0123. Az eltérés kisebb az ív 1/40 részénél.
 

Az eredmény pontossága természetesen attól függ, hogy hány tizedesjegyre számoltunk. Így fordulhatott elő, hogy voltak olyan beküldők, akik csak 1 tizedesjegyre számoltak, s azt a következtetést vonták le, hogy nincs különbség a két távolság között. Ezek a dolgozatok nem kaptak pontot.
Helyes volt az a megjegyzés ‐ mivel a kifejezésben a π és 3-szerepel ‐ eredményül nem kaphatunk pontos, csak közelítő értéket. Kérdés most már csak az, milyen pontossággal kell számolnunk. Erre általában a gyakorlat adja meg a választ. Ha pl. valamilyen precíziós műszer elkészítéséről van szó, akkor a század-, vagy ezredmilliméterek is szerepet játszhatnak. De ha pl. azt akarom kiszámítani, hogy egy lakás tapétázásához mennyi tapétára van szükség, akkor legfeljebb 1 dm pontossággal számolok, hiszen a tapétát általában méterre és nem cm-re vásároljuk. A közelítő számításokról és azok hibáiról sok érdekeset olvashatunk a szakirodalomban.