Feladat: C.45 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1986/május, 217. oldal  PDF file
Témakör(ök): Számtani sorozat, Mozgással kapcsolatos szöveges feladatok, C gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1985/november: C.45

Két társaság gyalogtúrára indul: az egyik Budapestről indul Hatvan felé, 8 km/h sebességgel, a másik Hatvanból Budapest felé 6 km/h sebességgel. Mikor találkoznak, ha egyszerre indulnak, ugyanazon az útvonalon mennek? Minden óra elteltével az első társaság 1 km/h-val, a második 0,5 km/h-val csökkenti sebességét? (Hatvan-Bp. távolságát vegyük 60 km-nek.)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

0 pontos dolgozatok: Sokan számtani sorozatként fogták fel a csapatok sebességét, így a sorozat összegképlete határozta meg az utat. Az összegre felírt egyenletben n, azaz a tagok száma az ismeretlen. Az egyenlet gyöke nem egész szám, tehát ennyivel nem lehet befejezni a feladatot. Az egyenlet gyöke csak azt mutatja, hogy a 6. órában találkoztak. Hogy pontosan mikor, azt még külön meg kell vizsgálni. Elég sokan rosszul fogták fel a mozgást, egyenletesen gyorsulónak tekintették. Ezek a megoldások sem kaptak pontot.
Nem kapott pontot még az a megoldó sem, aki számolási hibát vétett, ill. csak annyit állapított meg, hogy a 6. órában találkoznak a csoportok.
1 pontot értek azok a dolgozatok, amelyekben a végeredmény nem óra, perc alakban szerepelt.
A 2 pontos dolgozatok sem hibátlanok. Ellenőrzés alig-alig szerepel. Hiányos az indoklása annak, hogy a kirándulók a 6. órában találkoztak. (Nem elég az, hogy az 5. óra után!)