Feladat: I.522 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 2020/november, 487 - 488. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Számítástechnika, informatika, Feladat, Programozás, algoritmusok

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Very Hard Fegyintézet fegyőrei és rabjai kizárólag egyetlen adat alapján ítélik meg magukat és egymást: kinek mekkora a bicepsze. Adataikat a fegyorok.txt és a rabok.txt szöveges állomány tartalmazza: egy szóközzel elválasztva előbb a fegyőrök (illetve rabok) azonosítója, majd bicepszének kerülete szerepel centiméterben kifejezve. A fegyőrök azonosítója háromjegyű egész szám, amely előtt egy R betű van, míg a rabok azonosítója egy négyjegyű egész szám. Például a fegyorok.txt állományban az R162-es azonosítójú fegyőr bicepsze 50,2 cm:

R162 50,2R176 21,5   
míg a rabok.txt állományban:
1717 26,62563 40,5   
a 2563-as rabé 40,5 cm. A fegyházban legfeljebb 40 fegyőr és legfeljebb 100 rab van.
1. Olvassuk be és tároljuk el az adatokat két adatállományból.
2. Hány fegyőr és hány rab van az intézetben? Írassuk ki a képernyőre a létszámokat.
3. Kérjük be egy rab azonosítóját, majd írassuk ki bicepszének méretét. Ha nincs ilyen azonosítójú rab, akkor jelenjen meg egy erre utaló üzenet.
A fegyházban a rabok egyenként sétálnak. Minden rabot egy sétára fegyőrnek kell kísérni, de olyannak, akinek a bicepsze nagyobb, mint az adott rabé.
4. Kérjük be egy fegyőr azonosítóját (feltehetjük, hogy van ilyen), és írassuk ki, hogy hány olyan rab van, akit elkísérhet sétálni.
5. Van-e olyan rab, aki sohase mehet sétálni? Ha igen, írassuk ki a képernyőre az azonosítóját! Ha nincs, akkor írassuk ki: ,,Minden rab mehet levegőzni!''
6. A rabok titokban ,,Szökéselőkészítő Tanácsot'' alakítanak. A tanácsnak a három legnagyobb bicepszű rab lesz a tagja. Írassuk a tanács tagjainak azonosítóját a titok.txt szöveges állományba (feltehetjük, hogy nincsenek azonos bicepszű rabok).
Beküldendő egy i522.zip tömörített állományban a megfelelően dokumentált és kommentezett forrásprogram, amely tartalmazza a megoldás lépéseit, valamint megadja, hogy a program melyik fejlesztői környezetben futtatható.