Feladat: I.515 Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 2020/szeptember, 357 - 358. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Számítástechnika, informatika, Feladat, Táblázatkezelés, szövegszerkesztés

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A bűvös négyzetek N×N egész számot tartalmaznak négyzetes elrendezésben. Minden szám egyedi, nem ismétlődik, és bármely sorban, oszlopban, valamint az átlókban szereplő számok összege ugyanaz az érték.
A bűvös négyzetek régóta ismertek. Egy híres bűvös négyzetet látunk Albrecht Dürer (1471‐1528) magyar származású német festő és grafikus Melankólia című metszetének jobb felső sarkában. A négyzet alsó sorában középen szereplő két érték összeolvasva 1514, amely a kép keletkezésének éve.

 
 

Kaptunk egy 4×4-es bűvös négyzetet, amely elképzelhető, hogy hibás. Ismerjük a minta készítőjét, aki néha felcserél oszlopokat, alkalmanként felcserél sorokat, de előfordul, hogy egy számot eltéveszt.
A számokat rögzítettük a durer.txt tabulátorral tagolt, UTF 8 kódolású állományban. Értékeljük ki a bűvös négyzetet táblázatkezelő segítségével az alábbiak szerint:
Adjuk meg, hogy a bűvös négyzet helyesen van-e kitöltve.
Ha számtévesztés történt, akkor adjuk meg a cellahivatkozást, ahol a hibás szám van és írjuk ki mellé a helyes értéket. A hibás cella hátterét feltételes formázással színezzük ki.
Ha a számok helyesek soronként és oszloponként, de fel vannak cserélve, akkor írjuk ki, hogy az átlók tévesek.

Minta:
 
 

Beküldendő egy i505.zip tömörített állományban a munkafüzet, valamint egy rövid dokumentáció, amelyből kiderül az alkalmazott táblázatkezelő neve és verziószáma.